Економски раст у Француској није испунио очекивања о благом паду у трећој четвртини године, већ се проширио истом брзином као и у другој четвртини када је износио 0,3 одсто, саопштено је из француског Националног института за економске и статистичке студије.

Отпорност бруто домаћег производа биће добре вијести за француског предсједника Емануела Макрона, у вријеме када се појавила забринутост због глобалног успоравања које су изазвали међународни трговински спорови, који су утицали Њемачку, која је главни трговински партнер Француске.

Анкетом аналитичара коју је спровео Ројтерс прогнозиран је раст од 0,2 одсто за другу највећу економију у еврозони у трећој четвртини године, до краја септембра.

Домаћа потражња је била главни покретач раста, која је допринијела расту од 0,5 одсто, залихе су донијеле скромних 0,1 одсто раста, док је трговина одузела 0,4 одсто.

Потрошња домаћинстава у Француској порасла је на 0,3 одсто, што је за 0,2 одсто више у односу на претходну четвртину, док је пословно инвестирање порасло за 0,9 одсто, у односу на ранији раст од 1,2 одсто.

Негативни утицај трговине одразио се на брже повећање увоза у односу на извоз.