Пожар на Романији стављен под контролу (ВИДЕО)

0

Пожар на обронцима Романије стављен је под контролу, а гашење ће бити настављено сутра.

Ватрогаци, радници Шумског газдинства, припадници Цивилне заштите гасили су на земљи. Из ваздуха су имали помоћ Хеликоптерског сервиса Републике Српске. Надлежне службе не говоре о могућим узроцима пожара, у којем су изгорјели хектари црногоричне шуме.

Ватрена стихија више не пријети Романији, а ни селима раштрканим по обронцима планине.

Још се понегдје види дим али отвореног пламена нема. Због неприступачног терена гашење је било отежано.

Пресудно је било дјеловање хеликоптера, јуче ОС БиХ ,а данас Хеликоптерског сервиса Реоублике Српск, који су извели 30 налета и у сваком испустили 1.000 литара воде на пожариште.

– Према оном што ми можемо да примијетимо на терену, стање је далеко боље него што је било јутрос. Ради се о јако неприступчном терену, тако да је ово прилика да покажемо оно што смо причали свих ових година – каже Бобан Кустурић, директор Хеликоптерског сервиса Републике Српске.

Воду за гашење хеликоптери су специјалним танкерима узимали из вјештачког језeра на Равној планини које је тако, осим туристичког, показало и безбједносни значај за општину Пале.

– С обзиром на материјалну штету и шумске рсурсе којима општина Пале располаже, можемо рећи да смо спријечи једну катастрофу која је могла имати несагледиве посљедице. Хвала свима, од поједнца до врха државе – рекао је Бошко Југовић, начелник општине Пале.

Пожар на Романији указао је на компликоване процедуре ангажовања хеликоптера ОС БиХ али и да појединац у ланцу прибављања сагласности својим нечињењем може да закочи тај процес.

В.д. директора РУЦЗ Милан Новитовић тврди да је министар безбедности Драган Мектић јуче одбио да прослиједи његов захтјев за ангажовањем хеликоптера.

– Господин Машовић је након што смо контактирали и са српским чланом Предсједништва одобрио употребу хеликоптера. Хеликоптер је почео да гаси у 15 и 30 минута, имао је шест налете и завршио око 17 часова, а да је почео одмах када смо тражили, вјероватно би пожар и јуче био угашен – додао је Новитовић.

На прозивке из ЦЗ Републике Српске, Драган Мектић одговара да је о пожару на Романији и захтјеву за ангажовањем хеликоптера сазнао из медија.

На твитеру је написао да је цијели дан био доступан на телефон, али да га нико није звао.