Фото: Соколац-срце Романије

-Имам сто посто провјерене информације да се прије два-три дана о разговарало на састанку код Гордане Тадић и да је закључено да ће Тужилаштво БиХ издати наредбу да се ја лишим слободе и још неколико људи овдје у саставу министарства, каже министар безбједности БиХ Драган Мектић.

Он у интервјуу Ослобођењу каже да све вежу за један тендер који је почео још 2013, дакле, двије године прије његовог мандата.

„Имплементација тог пројекта који је финансирала, надгледала, односно у њему учествовала Европска комисија у БиХ, била је у поодмаклој фази“, казао је Мектић.

Он додаје да ту има колико хоћете нелогичних и необјашњивих ствари, али је очигледно да се све ради због мог вишегодишњег односа и става према правосудним институцијама у БиХ, а посебно према Тужилаштву Босне и Херцеговине, о којем је пуно говорио и, како наводи, иза сваке те ријечи и даље стоји.

„Мслим да су још гори него што сам истицао. Смислили су, тачније, исконструисали ситуацију која је апсолутно одрађена уз поштивање свих процедура. Покушава се унијети низ нетачних података и квалификација да би се на тај начин осветили мени, направили од тога причу, спектакл, а лошу причу о себи ставили у други план. А то мишљење о њима немам само ја већ цијела босанскохерцеговачка јавност и све међународне организације овдје. Одабрали су мене можда као најпогоднију мету да би водили ту причу“, казао је Мектић.

Наглашава да је та прича исконструисана у врху Тужилаштва БиХ.

„Они су већ од мене раније, у неколико наврата, путем федералног МУП-а, што је опет ван сваке логике јер нису ишли преко СИПА која је надлежна за истраге у свим државним институцијама, дакле, изабрали су неки пут попријеко, тражили податке да би склопили лажну оптужбу. Зато та прича нема никаквог упоришта и основа, и зато не може, на крају крајева, имати никакав судски епилог“, казао је Мектић.

Наводећи да се ради о причи када он није био на челу Министарства безбједности БиХ.

„Пошто се ту ради о европском новцу намијењеном за куповину ватрогасне опреме, коју смо подијелили у десет општина Херцеговине, финални извјештај је након тога сачинила Делегација Европске комисије у БиХ. Извјештај је презентовао стварно стање и ни једна једина марка није проблематична. Након тога је Европска комисија одабрала једну независну ревизорску кућу, мислим овдје из Сарајева, која је извршила ревизију цјелокупног пројекта и констатовала да је све урађено у складу с процедурама и да нема никаквих проблема“, казао је Мектић.