Фото: Синиша Пашалић/РАС Србија

Хрватски министар унутрашњих послова Давор Божиновић истакао је данас како је у интересу БиХ да коначно почне контролисати улазак илегалних миграната на свој територију, а што, како је оцијенио, није урадила.

– Није нам драго због тога, и због нас, али и због њих. И због ситуације која је данас с друге стране брда, мигрантски камп у Вучјаку – поручио је хрватски министар који је заједно с премијером Републике Хрватске Андрејом Пленковићем и главним директором полиције Николом Милином хеликоптером обишао хрватску границу уз БиХ.

Према његовим ријечима, Хрватска је држава која је сигурно највише инвестирала у заштиту своје спољне границе. Истакао је и како хрватска полиција и хрватске институције настављају радити свој посао према тачно зацртаним плановима који укључују додатно јачање хрватске граничне полиције када је у питању људство, а посебно техника. Главни директор хрватске полиције Никола Милина је рекао да је мигрантски притисак сталан и стање се стално прати.

– Успјешно се носимо с мигрантским притиском, али размишљамо и предвиђамо ситуације, размјењујемо информације и податке на свакодневној бази, не само на овом подручју, већ и подручју Карловачке жупаније – казао је.

На питање новинара да прокоментира оптужбе цивилних удружења из БиХ да хрватска полиција туче мигранте и слично, рекао је да хрватска полиција професионално и одговорно ради свој посао, па тако и спасава животе мигрантима, међу којима су и дјеца.

Навео је и да провјеравају све оптужбе те да се у неколико случајева, када су утврђене чињенице, показало да су такве оптужбе потпуно лажне.