Фото: Јелена Маринковић

Власник фирме „Хамдо груп“ која је прије двије године закупила дио дрвопреређивачког погона „Нове Романије“ у Сокоцу, Хамдо Абдулкарим посјетио је данас начелника општине Соколац Милована Бјелицу са којим је разговарао о наставку до сада добре сарадње локалне заједнице и овога предузећа. Између осталог, разговарали су о планираним пројектима фирме „Хамдо груп“, могућем проширењу производње и запошљавању нових радника у погону некадашње „Нове Романије“.

Према ријечима директора Хамда Абдулкарима, фирма „Хамдо груп“ тренутно ради на пројекту којим планира да тржиште прошири на Њемачку и Аустрију, за шта им је потребно више материјала, тј. дрвних сортимената за прераду и производњу. Овај проблем покушаће да ријеше састанком са представницима Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде РС, као и унапређење сарадње са „Шуме Српске“ за шта су тражили помоћ од локалне власти.

– Начелник општине Соколац, господин Милован био је први човјек који ми је помогао када сам дошао у Соколац, на чему сам му веома захвалан. У било ком тренутку, када ми је била потребна помоћ, његова врата била су увијек отворена. Данас сам од господина Бјелице тражио да ми помогне око уговарања састанка у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде РС, који је везан за добављање грађе у фирму, и добио сам позитиван одговор. Састанак очекујем већ у сљедећој седмици, а када завршимо проблематику око материјала који је потребан за унапређење производње, планирам да запослим један број радника у своју фирму, истакао је Абдулкарим.

Када је ријеч о пројекту на коме фирма „Хамдо груп“ тренутно ради, а који се односи на проширење посла у Аустрији и Њемачкој, то би био извоз готовог производа за ово тржиште, тј. извоз дрвених кућа које се већ неко вријем раде у погону „Нове Романије“.

– За овај пројекат купљено је земљиште у Берлину, на коме у будућности треба да буде око 350 вила –тј. дрвених кућа које производимо овдје. Такође, у наредним данима треба да потпишем уговор у Вијени за земљиште на коме ће бити монтирано око 40 вила, произведених у Сокоцу. Посао у Турској напредује, завршено је осам дрвених вила од 36 планираних, кроз други пројекат у граду Бодруму планирано је 25 дрвених кућа, и све је ово пројекат „Нове Романије“.

Бјелица: Повезати цјелокупну дрвопрерађивачку индистрију у Сокоцу

Начелник општине Соколац, Милован Бјелица рекао је након данашњег састанка да је локална заједница од самог почетка била за покретање производње у „Новој Романији“ која је у власништву Владе Републике Српске.

– Као начелник општине Соколац, међу првима сам разговарао са представницима фирме „Хамдо груп“, видио сам да имају добре намјере за покретање производње у „Новој Романије“ и тада сам успио да их повежем са представницима Министарства енергетике и предјседником Републике Српске са којима су они водили даље разговоре и да направе Уговор са Владом РС о закупу прерађивачких капацитета „Нове Романије“, рекао је Бјелица.

– Оно што је потребно нагласити, да је фирма „Хамдо груп“ измирила све заостале обавезе према радницима, након чега је кренула и производња. Тренутно запошљава 120 радника, а данас сам од власника фирме господина Абдулкарима сазнао да у наредном периоду планира да запосли одређени број радника, јер проширују производњу и тржиште, што је од великог значаја за нашу општину и становништво. Битно је да се фрими „Хамдо груп“ обезбиједи довољну материјала, а надам се да ће дрвопрерадјивачи да буду кооперанти овој фирми са којом тренутно имају добру сарадњу.

Бјелица је овом приликом рекао да би било добро да се у скорије вријеме одржи састанак на коме ће присуствовати власници фирми за прераду дрвета са подручја општине Соколац и представници компаније „Хамдо груп“.

– Нама је у интересу да се повеже цјелокупна дрвопрерађивачка индустрија на подручју општине Соколац и да сви раде на великим пројектима. Такође, битно је и да остали актери виде свој интерес у тој сарадњи. Велике су могућности, обзиром да фирма „Хамдо груп“ отвара послове широм земаља Европе, а наши дрвопрерађивачи могу да буду кооперанти на овим пројектима, то јесте своју резану грађу и одређене елементе из производње могу да продају овој фирми, истакао је начелник Бјелица.

Он је додао да локална заједницане може да уради много, ал оно што може да да подршку позитивном раду и пословању.

Треба поменути, да је предузеће за прераду дрвета “Нова Романија” из Сокоца Уговор о закупу имовине овог акционарског друштва са катарским инвеститором „Хамдо груп“ закључен је средином 2017. године, након низа трансформација и покушаја оживљавања производње.

Рођена у Сарајеву 1987. године. Основно и средње образовање стекла у Сокоцу. Студије новинарства завршила на Филозофском факултету на Палама 2011. године. Новинарску каријеру започела 2012. у ЈП „Инфо Центар“ Соколац у коме задржала до 2014. године. Од јуна 2014. обавља послове самосталног стручног сарадника за односе са јавношћу у кабинету начелника општине Соколац.