Фото: Фото "Васић"

Духовна свјетлост 3. септембра 2017. године, неће никада потонути у заборав. Тог дана, у Саборном храму устоличен је и уведен у трон новоизабрани митрополит дабробосански Хризостом. Дошао је са дужности епископа Зворничко-тузланске епархије. У дану прије доласка у Сарајево, његово високопреосвештенство се нашао у Сокоцу, подно Романије,у градићу који је, 1992. године, у своје крило примио митрополита Николаја, данас блаженопочившег духовника.

Преселила се у трећем сепетембарском дану духовна радост са Романије у Сарајево, које још увијек лијечи ратне ране, тражи путеве помирења и међуетничког разумијевања, у град који је, прије четврт вијека, био највећи српски град послије Београда, и сједиште Дабробосанске митрополије.

У храму, са подијума под звјезданим куполама, тече духовно појање, милозвучје Српског пјевачког друштва “Слога”, дружине која постоји од далеке 1888. године и Хора смјера за црквену музику и појање Музичке академије Универзитета у Источном Сарајеву. Смирују умилни звуци душу, најављују почетак Свете литургије и чина устоличења новог митрополита.

Надахнутом бесједом званицама и вјерницима обратио се Његова светост патријарх српски Иринеј, који се на почетку присјетио имена знаменитих духовника – митрополита дабробосанских.

– Овдје су столовали велики духовници наше цркве – митрополит Сава, Георгије,  Николај, Петар Зимоњић, Нектарије Круљ, Владислав и други Николај… Сви су они били значајну за ову славну и мученичку епархију. Велика је радост и част имати тако славне претходнике – рекао је патријарх српски, а потом се обратио новоизабраном митрополиту Хризостому:

– Ви долазите на трон Митрополије дабробосанске, која има велику и трагичну историју, како у ранијим историјским временима, тако и у најновијој историји. Ова епархија је пострадала, проливена је крв, изгубљени бројни животи, а о тим поремећеним временима свједоче многобројна гробља. Да не улазимо у то ко је крив или, мање и више допринио таквом страдању. Оставимо то историји, која ће, надамо се, знати да тачно процијени улогу сваког народа. Ово помињем, не да вас обесхрабрим, него да кажем да имате велику улогу као митрополит дабробосански, ону коју су имали ваши претходници, а то је да ширите јеванђелску љубав према народима. Наша црква учи и приповиједа , живи истином да смо сви ми дјеца божија и народ божији, без обзира којој вјери припадали. Ту истину сте позвани да проповиједате и ширите, према сваком покажете јеванђелску љубав, онако као што је Син божији поставио за примјер, а највећи примјер његов јесте да се са крста молио за оне који су га разапињали ријечима: “Оче, опрости им, не знају шта раде” – казао је Његова светост патријарх српски Иринеј.

Након бесједе Његове светости патријарха српског Иринеја, прочитана је одлука Сабора Српске православне цркве о избору митрополита Хризостома на трон даборобосанских митрополита.

Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански митрополит Хризостом је рекао да се Митрополија дабробосанска са великим поносом сјећа свих њених досадашњих митрополита и мученика, који су предано служили Богу, Цркви и свом народу, подсјетио на историјат Митрополије дабробосанске, једне од најстаријих, коју је основао Свети Сава, наглашавајући да је ова епархија кроз своју вишевјековну историју пролазила кроз периоде процвата и напретка, али и између „сцила и харибди и све тако до голготског страдања. Позвао је све сарајевске Србе да се врате на своја огњишта, да их обнове и освијетле новим животом. Није заборавио да помене да су у ратовима страдали и други народи и да је дужност сјећати се свих невино страдалих, погинулих, несталих.

Светој архијерејској литургији присуствовали су предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић, министар саобраћаја и веза Републике Српске Неђо Трнинић, директор Републичког сектераријата за вјере Драган Давидовић, члан Предсједништва БиХ из реда српског народа Младен Иванић, министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић, министар правде Србије Нела Кубуровић, амбасадор Русије у БиХ Петар Иванцов, амбасадор Србије у БиХ Станимир Вукичевић, високи представник у БиХ Валентин Инцко, врхбосански надбискуп – кардинал Винко Пуљић, представници Исламске вјерске заједнице БиХ, Јеврејске заједнице БиХ, представници међународне заједнице, те начелници општина и градоначелник Источног Сарајева и представници политичког и друштвеног живота.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име