Тајфун Хагибис, чији налети вјетра износе и 180 километара на сат, обрушио се свом силином на јапанска острва доносећи обилне падавине које су узроковале поплаве и одроне.

Осамнаест особа је изгубило живот, а 13 се води као нестало након што је тајфун Хагибис погодио Јапан и парализовао Токио, изазвао поплаве и оставио 770 хиљада домова без струје, јавио је данас јавни сервис НХК. То је један од наснажнијих тајфуна у посљедњих неколико деценија.

Власти су подигле ниво упозорења на опасност од кише и поплава за регион Канто, у околини умиреног Токија, пошто је тајфун прије зоре стигао до сјевероисточне обале Јапана. Упозорења су подигнута за области сјеверно од престонице.

Очекује се да ће тајфун изаћи на море вечерас, након што је кренуо према сјеверном острву Хокаидо.

Осамнаест особа изгубило је живот у подручјима Чиба, Гунма, Канагава и Фукушима, које окружују Токио, саопштио је НХК. Тринаест људи је нестало, а повријеђено је око стотину људи.

Власти су издале савјете за евакуацију и наредбе за више од шест милиона људи широм земље, пошто је тајфун са собом донио разорне кише и вјетрове каквих годинама није било.

Обилна киша поплавила је ријеке у дијеловима префектура Фукушима и Нагано, потопљене су куће и поља пиринча. Мјештани су присиљени да се попну на кровове својих кућа.

Премијер Јапана Шинзо Абе сазвао је хитан састанак Владе и послао министра задуженог за управљање катастрофама у погођена подручја. Изразио је саучешће породицама страдалих и рекао да Влада ради на спасавању живота и имовине.

Око 27.000 припадника јапанских снага самоодбране, као и ватрогасци, полиција и обалска стража послати су да спасе насукане људе у централној јапанској префектури Нагано и другим мјестима.

Аеродроми у главном граду, Ханеда и Нарита, зауставили су сав промет, а не саобраћају ни возови.

За данас заказане утакмице Свјетског првенства у рагбију између Намибије и Канаде у Камаишију и Јапан-Шкотска су отказане.

Производњу су обуставиле и велике јапанске компаније Тојота и Хонда.