54 – Умро је римски цар и историчар Клаудије И. Према предању узрок његове смрти биле су отровне печурке које му је дала његова жена Агрипина да би обезбедила престо за свог сина из претходног брака, Нерона. Током Клаудијеве владавине од 41. подручје јужне Енглеске организовано је као римска провинција. Написао је историју Рима и аутобиографију.

1792 – Председник САД Џорџ Вашингтон (Георге Wасхингтон) положио је камен-темељац Беле куће, председничке резиденције у Вашингтону.

1815 – Стрељан је француски маршал Жоаким Мира (Јоацхим Мурат), најчувенији међу Наполеоновим командантима армије, краљ Напуља од 1808. до 1815. Заробљен је при покушају да поново освоји Напуљ, а потом погубљен.

1860 – Прва фотографија из ваздуха направљена је из балона изнад Бостона у САД.

1884 – Лондонска четврт Гринич установљена је као универзални (нулти) меридијан од којег се рачунају географске дужине и временске зоне на Земљи (Греенwицх Меан Тиме).

1905 – Умро је енглески глумац Хенри Ирвинг (Хенрy), један од највећих трагичара 19. века, први глумац којем је 1895. додељена племићка титула.

1923 – Турски парламент прогласио је Анкару, бившу Ангору, престоницом Турске.

1925 – Рођена је Маргарет Хилда Робертс, позната као Маргарет Тачер (Тхатцхер). Године 1979. постала је прва жена премијер у историји Велике Британије и била на том положају најдуже од свих дотадашњих премијера у 20. веку. Због несугласица у њеној Конзервативној партији у новембру 1990. је поднела оставку.

1943 – Италија је након капитулације (8. септембра) објавила рат Немачкој, свом бившем савезнику у Другом светском рату.

1972 – Совјетски путнички авион „Иљушин 62“ срушио се у близини московског аеродрома. У дотада највећој авионској несрећи погинуло је свих 176 путника и чланова посаде.

1976 – Боливијски теретни авион „Боинг 707“, којем је након полетања отпао један мотор, пао је на главну улицу Санта Круза. Погинула су три члана посаде и више од 100 људи на тлу.

1977 – Четири Палестинца отела су изнад Медитерана авион немачке компаније Луфтханса који је летео из Мајорке и преусмерили га у Могадиш у Сомалији. Немачки командоси успешно су савладали отмичаре и ослободили путнике 17. октобра.

1988 – Лабораторијско испитивање је показало да је „Торински покров“, у којем је, према веровању многих хришћана, сахрањен Исус Христос, лажан и да потиче из Средњег века.

1990 – У цркви Светог Василија Блаженог на Црвеном тргу у Москви одржана је прва литургија после 73 године.

1993 – Суд у Хамбургу прогласио је кривим Немца Гинтера Пархеа (Гуентер Парцхе) због рањавања ножем југословенске тенисерке Монике Селеш. Осуђен је условно на две године затвора.

1997 – Британски премијер Тони Блер (Тонy Блаир) сусрео се са лидером Шин Фејна Гери Адамсом (Геррy Адамс). То је био први сусрет британског премијера и лидера Северне Ирске након више од 70 година.

1997 – Британски суперсонични аутомобил је први успео да на тлу пробије звучни зид, постигавши брзину од 1.222,7 километара на час.

1998 – Након седмодневних интензивних преговора и под претњом војне интервенције НАТО-а, председник СР Југославије Слободан Милошевић прихватио је долазак Верификационе мисије ОЕБС која ће пратити спровођење резолуције УН о Косову од 23. септембра и ваздушну посматрачку мисију над Косовом.

2000 – У терористичком нападу на амерички војни брод у јеменској луци Аден погинуло је 17 морнара. САД су за напад оптужиле саудијског држављанина у егзилу Осаму бин Ладена.

2001 – Генерални секретар УН Кофи Анан добитник је Нобелове награде за мир.

2002 – У другом кругу гласња на председничким изборима највише гласова добио је Војислав Коштуница. Били су то четврти председнички избори у Србији од увођења вишестраначког система 1990. године.

2005 – Иштван Ерши, мађарски дисиндент, писац, драматург, песник и преводилац, преминуо је у Будимпешти. Ерши је 1956. године осуђен на осам година затвора због учешћа у организовању побуне против тоталитарног режима, а ослобођен је 1960. („Будизам и дијалектика“, „Ах, та стара добра времена“, „Глас господара“).

2012 – Регионалне изборе у Чешкој, на којима је тријумфовала опозициона левица, обележио је мали одзив бирача, свега 36,88 одсто од око осам милиона регистрованих.

2017 – Францускиња Одри Азуле (Аудреy Азоулаy) изабрана је за нову генералну директорку УНЕСЦО.