Турска војска планира да уђе на територију Сирије у полупречнику од 30 километара, изјавио је министар иностраних послова Турске Мевлут Чавушоглу

„У првој етапи планирамо да створимо зону безбједности дужине 120 километара, а затим 400 километара. Ширина је око 30 километара, не планирамо да је смањујемо“, рекао је Чавушоглу за НТВ, преноси Спутњик.

Чавушоглу је раније данас упозорио да ће Турска узвратити уколико јој Сједињене Америчке Државе уведу санкције због њене војне операције у сјевероисточној Сирији против курдских бораца које подржава Вашингтон.

Предсједник Турске Реџеп Тајип Ердоан је 9. октобра објавио да на сјеверу Сирије почиње операција „Извор мира“, усмјерена против Радничке партије Курдистана и терористичке организације ДАЕШ.

Турски лидер је навео да операција има три циља: заштиту јужне границе од терориста, заштиту територијалне цјеловитости Сирије и омогуц́авање повратка сиријских избјеглица које Турска „не може вјечно да држи“.

Потез Анкаре критиковало је неколико сусједних земаља, као и Европска унија.

Министарство одбране Турске је саопштило да су, према посљедњим подацима, током операције убијена 174 припадника терористичких организација. Дамаск је саопштио да је погинуло осморо цивила, а да је 20 људи рањено.