Оптужени за шверц 242 килограма марихуане, држављанин Црне Горе Милорад Грба (49) из Подгорице, те Бењамин Крехић (26) и Адис Мисимовић (40) из Зенице, пристали су да им суд досуди 12 година и четири мјесеца затвора.

Они су с Републичким тужилаштвом закључили споразуме о признању кривице, којим је предвиђено да Грба буде осуђен на четири године и четири мјесеца, а Крехић и Мисимовић на по четири године затвора. Споразуме је прихватило вијеће којем је предсједавао судија Пане Гаврић. Изрицање и објава пресуде заказано је за уторак, 8. октобар. Грба, Крехић и Мисимовић пред судијама су рекли да се кају за оно што су учинили.

„Извините што сам погријешио. Неће се више поновити“, казао је првооптужени Грба.

Тужилац Горан Гламочанин истакао је да је приликом закључења споразума у обзир узета чињеница да су оптужени раније осуђивани, али и њихово коректно понашање.

„Оптужени су признањем кривице допринијели економичности поступка и коректно су се владали и показали кајање. На основу свега тога су и предложене казне које су у границама законом прописаних. Сматрам да ће се постићи сврха кажњавања“, казао је Гламочанин и додао да је у споразуму предвиђено и да оптужени плате трошкове поступка од по 180 марака.

Оптужница терети Грбу, Мисимовића и Крехића да су били дио организоване групе која је почетком јануара на територију Републике Српске прокријумчарила око 242 килограма марихуане ради даље продаје. Наводи се да је ту групу организовало и даље непознато лице, а да су оптужени имали сваки своју улогу. Тако је улога Грбе била да превози наркотике, а Мисимовића и Крехића да за то обезбиједе возила и иду испред комбија с дрогом као “чистачи”, како би обезбиједили сигуран пролаз од полиције. Извор близак истрази је појаснио да је дрога, коју су осумњичени превозили у БиХ, стигла из Албаније на Косово и Метохију, гдје су је преузели купци из Црне Горе, те предали Милораду Грби за даљи транспорт.

„Грба, Крехић и Мисимовић за пребацивање дроге требало је да добију око 10.000 евра“, казао је извор близак истрази.

Незванично, набавна цијена заплијењеног сканка у Албанији је око 700 евра по килограму, па је ова пошиљка наводно плаћена око 168.000 евра.

Притвор

Тужилац Горан Гламочанин од суда је затражио да оптуженима, након што изрекне пресуду, продужи притвор. Тужилаштво сматра и да би оптужени требало да остану у притвору због тежине кривичног дјела и бојазни од узнемирења јавности, те због бојазни да ће ометати кривични поступак утицајем на свједоке, саучеснике или прикриваче, или уништити доказе.

Браниоци оптужених Милорада Грбе, Адиса Мисимовића и Бењамина Крехића противили су се притвору и затражили да се ова мјера укине јер сматрају да нема разлога за то.