Фото: Соколац-срце Романије

Представник Европске банке за обнову и развој (EBRD) у Босни и Херцеговини Јосип Полић посјетио је данас општину Соколац и са начелником Милованом Бјелицом разговарао о досадашњој сарадњи на пројектима као што су енергетска ефикасност, производња топлотне енергије и проширење топловодне мреже, као и о будућим активностима. Акценат је стављен на соколачко предузеће које се бави дистрибуцијом топлотне енергије и проналажење заједничког партнера.

Начелник Милован Бјелица је истакао да је општини веома значајна подршка EBRD-a.

– ЕУ је за овај пројекат финансирала студију изводљивости, објављивали смо међународне тендере, али нисмо успјели изнаћи крајње рјешење. Поред заинтересованих инвеститора, разговарали смо са представницима Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде РС, менаџментом Шума РС, међутим нисмо добили гаранције од наведених институција за обезбјеђење довољних количина енергената на дужи период. Након данашњих разговора са господином Полићем сигуран сам да ћемо привести крају започети посао. Ићи ћемо у правцу да се изврши реорганизација предузећа, и то увођењем страног инвеститора -фирме „Politehnik“ из Аустрије и једне компаније из БиХ са дијелом Јавног комуналног предузећа „Соколац који се односи на дистрибуцију топлотне енергије – додао је Бјелица.

Како он наглашава општини Соколац је неопходно гријање „на даљину“, јер се у зимском периоду температуре спусте и до тридесет степени испод нуле.

– Гријна сезона траје најмање шест до седам мјесеци у току године. Поред тога, општина плански улази у пројекат проширења града – да се објекти и институције са десне стране у Улици Цара Лазара, гдје се налази већи број стамбених објеката, потом школе, нови маркет „Оногошт“, Спортска дворана, Полицијска станица „Соколац“, прикључе на централно гријање – рекао је начелник Бјелица.

Фото: Соколац-срце Романије

Са представником Европске банке за обнову и развој у БиХ разговарало се о могућој подршци при општинским пројектима који се односе на предузеће Водовод и канализација „Врело Биоштица“ у стечају и постављање постројења за пречишћавање пијаће и отпадних вода.

Претходно су представници општине Соколац присуствовали 4.Међународној конференцији о енергетској ефикасности у Теслићу, гдје су имали прилику да послушају мишљења и искуства стручњака из наведене области.

– У Сокоцу постоји потреба да се настави са пројектима енергетске ефикасности, то јесте реконструкција на стамбеним објектима, како би се остварила уштеда топлотне енергије. На конферецији смо имали прилику да се упознамо о начину финансирања, проналажењу средстава, а наша локална заједница је са оваквим активностима већ имала позитивно искуство. У питању је пројекат енергетске ефикасности „Зелени економски развој“ који смо реализовали у Основној школи „Соколац“. Институције као што је EBRD велики су ослонац народу и привреди у Босни и Херцеговини – казао је начелник Сокоца.

4.Међународну конференцију организовало је Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију РС у сарадњи са UNDP-ом, GIZ-ом и Фондом за заштиту животне средине и енергетску ефикасност Републике Српске.

Рођена 28. августа 1989. године у Зеници. Основну школу и гимназију завршила у Сокоцу. Дипломирала је Новинарство 2013. године на Филозофском факултету Универзитета у Источном Сарајеву. У ЈП "Инфо центар" Соколац запослена од 2015. године. Тренутно обавља функцију главног и одговорног уредника.