Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је да је будућност БиХ веома суморна с обзиром на то да се у тој земљи ни изборни резултати не могу спровести у складу са израженом изборном вољом грађана, те да се јавност оправдано пита што ће избори, ако ће губитници и даље чинити власт.

– Политичка игра је почела одмах оног дана када смо сазнали резултате избора који нису били по вољи првенствено СДА, али и неких других политичких партија из Федерације БиХ које би ту радије да виде друге странке из Републике Српске с којима су већ дијелиле политичку судбину и одговорност за учешће у власти – рекла је Цвијановићева у интервјуу Срни.

Она је нагласила да није никаква тајна да они желе да смање простор СНСД-у као највећој и најважнијој партији у оквиру групације коју заједно чини са својим коалиционим партнерима, али на начин да се изигнорише изборна воља бирача из Републике Српске чиме се опет показује и однос према Српској и њеним грађанима.

– То је једна димензија тога што кажем да је будућност БиХ суморна, а друга је да се у БиХ не може постићи договор о било чему што је важно – не можете да завршите елементарне ствари на неки прихватљив начин, ниједан пројекат не можете да реализујете од почетка до краја да он има своју динамику као што имате у нормалним земљама, не можете да постигнете договор ни око тога како да подијелите новац иако је добро познато како то треба да радите – истакла је Цвијановићева.

Она је рекла да је много тих ствари које су отежавајући фактор за Републику Српску, чије институције функционишу и која је провела изборну вољу гласача.

– С тога је веома важно да свјесни себе и важности своје Републике стално радимо на јачању институција, да увијек настојимо да поправимо своје активности, споспобности и капацитет, да очувамо уставни капацитет и радимо у складу са интересима грађана – рекла је предсједница Републике Српске.

Наводећи да се то некада ради успјешније, а некада мање успјешно, Цвијановићева је истакла да је важно да се ради, да постоји та динамика и да Република Српска живи онако како треба да живи једна организована цјелина која има своје институције, територију, народ и власт.

– Ми морамо да функционишемо на начин који је сасавим другачији од онога на који функционише БиХ, јер је то начин који нам све мање улива наду да би нешто могло да се поправи у будућности. БиХ није самостална земља, она је земља у којој можете и тужоцима и судијама и премијерима и службеницима и министрима са стране да говорите шта треба да раде. То је земља која не располаже својим капацитетом унутрашње свијести и тог неког суверенитета који је потребан да станете на чело неких процеса као озбиљна организација, да управљате њима и доведете их до краја. С тога и кажем, будућност БиХ је суморна – оцијенила је Цвијановићева.