У врелим летњим данимакада су температуре изузетно високе, уме да „пукне“ и најздравији организам. Иако стручњаци стално упозоравају и деле савете о пожељном понашању, многи се тога не придржавају. Објашњавају и шта све може да се догоди на пакленим врућинама.

* При дужем излагању организма високој температури може доћи до топлотног удара или сунчанице. Ово стање је праћено мучнином, повраћањем, вртоглавицом, главобољом, малаксалошћу, високом температуром. Уколико се овакви знаци препознају, особу треба склонити са извора топлоте, раскомотити је и више пута туширати у току дана млаком водом. Важно је и да уноси што више течности због дехидрираности и лекове који снижавају високу температуру.

* У летњим месецима веома је честа појава високе температуре а да није условљена сунчаницом или топлотним ударом. Пролазног је карактера, праћена малаксалашћу, а траје три-четири дана. О њеној појави посебно треба водити рачуна када су деца и старије особе у питању. Температура се снижава антипиретицима и хладним купкама уз масирање алкохолом.

* Услед недовољног уношења течности, у сваком тренутку може доћи до дехидрираности организма. Ово стање је нарочито опасно за хроничне болеснике, старије особе, децу и труднице. У случају малаксалости и исцрпљености, најважније је што пре надокнадити изгубљену течност, јести доста воћа и поврћа, избегавати сунце, носити одећу од лаганих материјала и бавити се само умереним активностима.