Трешње су права ризница витамина и минерала. Сада је њихово вријеме и можете их јести у неограниченим количинама. Чисте организам од токсина, лијече упале, отклањају главобољу, несаницу, болове и укоченост. Трешње не треба јести прије ручка јер могу да отежају варење и успоре излучивање желудачних сокова који стимулишу метаболизам. Сочне, слатке, богате витаминима Ц, А и Е – црвене и жуте трешње, пријају оку и стомаку. Нутриционисти их препоручују у неограниченим количинама јер чисте организам од токсина, а не иритирају желудац.

Трешња има изузетно меснат и сладак плод који је одличан извор калијума, гвожђа, цинка, бакра и мангана. Калијум је минерал који је важан за правилан рад срца и нормализује крвни притисак. Редовном употребом трешања и вишања можете знатно умањити тегобе код гихта и спортских повреда. Богате су мелатонином, антиоксидансом који утиче на смањење нервозе, несанице и главобоље. Оне су снажан диуретик, могу да ријеше и проблем вишка воде у организму. Такође дају козметички ефекат јер спречавају настанак бора. Утичу и на добар вид.

Након физичке активности, конзумирајте ово воће јер спречава грчење мишића, а помажу и код менструалних болова. Богате су природним шећером и подижу ниво енергије у организму, али и расположење. Зато, ако сте депресивни и уморни, умјесто чоколаде, поједите шаку трешања. Пола килограма трешања на дан може помоћи у ублажавању болова код особа које пате од артритиса.

За рубрику „Кулинарскe мајсторијe“ доносимо вам нове рецепте.

СТАРИНСКИ КОЛАЧ СА ТРЕШЊАМА

Потребно је: 3 јаја, 2 шоље шећера, 1 шоља уља и јогурта, 2 шоље брашна, кесица ван. шећера, мало шећера у праху, 350 г трешања и 1 прашак за пециво.

Припрема: Умутити јаја са шећером (пјенасто), потом додати уље и јогурт, затим брашно помијешано са прашком за пециво. Масу сипати у подмазан плех и преко тога распоредити трешње. Пећи на 180 степени око 40 минута. Охлађен колач посути шећером у праху. Пријатно!

СМУТИ ОД ТРЕШАЊА

Потребно је: 1 шоља трешања, ½ банане, биљно млијеко, 1 кашичица чија сјемена, неколико коцкица леда.

Припрема: Све састојке измиксајте у блендеру.