У просторијама Народне библиотеке у Сокоцу синоћ је одржана промоција књиге „Прст судбине“, слијепог аутора Срета Вучковића из Козарске Дубице. Трећи по реду, Вучковићев роман, саткан је од истинитих и немилих догађаја, које је његова породица преживјела у најтежим временима по српски народ.

Некадашњи наставник српског језика, због насљедне неизљечиве болести остао је слијеп, међутим како нам је рекао, приликом промоције, то га није спријечило да настави живот нормално, можда и храбрије него до тада.

Фото: Јелена Маринковић

– Кроз живот ме воде мудре пословице, а једна од њих је „У сваком злу има нешто добро“, јер да није било мојих сретних или несретних очију, не бих писао, ни обишао свијет. Због њих сам отишао у Москву на лијечење, те као русофил посјетио гробље славних умјетника као што су: Достојевски, Тургењев, Гогољ. Када је дошао мрак, одлучио сам да почнем писати. Први роман „Плоска“ на конкурсу Савеза слијепих Републике Српске добија специјално признање, што је био велики подстрек – казао је Вучковић.

Након тога, услиједила је књига „Помрачење сунца“ 2016., а потом и трећа по реду „Прст судбине“, која говори о судбини Сретове породице са мајчине стране током историје.

– Тачније од Турског периода и зулума, преко Првог свјетског рата, периода када стриц моје мајке био Солунац и Другог свјетског рата и страдања народа на Козари и у Јасеновцу, па до послијератне обнове земље. Роман завршава разговором мог ујака са синовцем, са акцентом на његову улогу „сакупљача“ породице Коњевић. У књизи се спомиње и судбина манастира Моштанице, који је светионик Козаре – открио је аутор.

Фото: Јелена Маринковић

Спонзор ове, али и претходне Сретове књиге, је Душанка Угарица из Швајцарске. Чим је прочитала његово прво дјело, Угарица је схватила колико он вриједи и тако је почела њихова сарадња.

– Човјек који пише књигу без функције очију, једнако би било као да ја хеклам а немам руке. Дође период у животу свих нас да можемо да се бавимо оним што желимо и волимо. Мени је дошао тај тренутак. Ипак, највеће ми је задовољство када видим да је Срето срећан. У интересу спонзора јесте да се продају књиге на промоцијама, али у овој причи приоритет је да га упозна што више људи – казала је она и додала да ће ова сарадња бити настављена, те да ће на основу позитивних и негативних критика стварати више.

Роман „Прст судбине“ из штампе је изашао 9. августа, а одмах сутрадан Срето и Душанка, сада већ велики пријатељи, почели су са промоцијом широм Српске.

Рођена 28. августа 1989. године у Зеници. Основну школу и гимназију завршила у Сокоцу. Дипломирала је Новинарство 2013. године на Филозофском факултету Универзитета у Источном Сарајеву. У ЈП "Инфо центар" Соколац запослена од 2015. године. Тренутно обавља функцију главног и одговорног уредника.