Двије смрти у два дана потресле су и у црно завиле породицу Ђекић, у прњаворском селу Доњи Смртићи. Из неизмерне љубави и немогућности да преболи губитак четири године млађе супруге Мирјане Мире (65), која је дан раније преминула у бањалучком УКЦ, Петар Ђекић (69), у среду јутро, одлучио је да себи прекрати живот – скоком у бунар!

Прњаворска полиција је извршила увиђај и како сазнају „Вечерње новости“, констатовала да у овој трагедији нема елемената кривичног дјела. Петра је угушеног у бунару пронашао син. А, уз бунар пронађени су јакна, папуче и мобилни телефон, угледног и омиљеног домаћина у овом крају, које је одложио прије него што је, скрхан болом, одлучио да се тек преминулој супрузи придружи „на оном свијету“.

Тог у породици Ђекић тешког јутра, отац и син су заједно попили кафу. Окупирани припремом сахране преминуле, мјештани су бдили и над видно скрханим Петром, и не слутећи тако брз нови ударац. У јеку велике кише, он се искрао из куће и у око 200 метара удаљеном бунару прекратио свој живот.

Према казивању комшија, бол за вољеном особом била је јача и од тога да у очито припремљеном нотесу испише и било какве опроштајне ријечи.

Из Бањалуке је већ допремљено Мирино тијело, а у дворишту се склапа шатор под којим ће се у циљу достојне сахране и посљедњег испраћаја окупити многобројна родбина и пријатељи.

Познаваоци Мире и Петра, за овај пар, као и комплетну њихову вишечлану породицу, имају само ријечи хвале.

„Били су то најбољи људи и домаћини у сваком погледу. А, њихова неизмерна међусобна пажња и љубав били су за пример свима“, каже за „Новости“ група комшија, која је жељела да остане анонимна, али и да, како кажу, посвједоче о тој неизмјерној љубави чији је крај и њих саме веома тешко погодио.

Супружници су се међусобно надметали у брижности једног према другом. Заједно су у домаћинству живјели са сином и његовом породицом. Дочекали су и једно праунуче, а кћерка им је удата и живи у Дервенти. Мјештани памте да је нешто болеснији Петар стално понављао шта би он без своје „бабе“, која је редовно бдила над њим. Непрестано јој је на томе захваљивао.

Недуго прије трагедије, извјесно вријеме провели су и у бањи, да би се Мира изненада разбољела. Пала је у кому, а седмог дана из Бањалуке је стигла црна вијест да је преминула.

„Знајући да ће то Петар тешко поднијети, дуго смо околишали и на све начине га припремали да га упознамо са горком истином. Мало је помогла и ињекција за умирење коју је примио. Дуго је плакао“, причају, такође, видно утучени саговорници.

Сахрана

Сахрана Мирјане и Петра Ђекића заказана је за на мјесном гробљу у Доњим Смртићима. Брачни пар биће упокојен једно до другог, као свједочанство неизмерне љубави, али и скончане на начин који не памти не само овај крај.