Фото: Бојана Арбиња

Први Видовдански пјеснички сусрети на Романији, у Сокоцу, одржани су, сада већ давне 1993.године, у другој години Одбрамбено-отаџбинског рата. У Републици Српској, једина културна, односно књижевна манифестација, старија од поменуте, је Вишеградска стаза.

Организатор ове традиционалне књижевне вечери је Књижевни клуб “Романија” и Српско просвјетно и културно друштво “Просвјета” Соколац. Предсједник “Просвјете” Соколац, Јадранка Јанковић, нагласила је да је овогодишња манифестација посебна, јер је одржана промоција првог Зборника, који обухвата опус аутора од 1993. до 2018. године.

– Зборник носи назив “У Романију по стихове”. У протеклих двадесет шест година Романију су походили безмало сви бардови српске поезије, али и једнако добродошли они мање знани па и незнани. Скоро по правилу, онај ко би дошао једном, долазио би опет. Ово је мали омаж свима који су своје стихове уткали у традицију обиљежавања наших Видовданских сусрета. Захваљујем се Министарству просвјете и културе Републике Српске, које је изнашло средства за издавање Зборника, који садржи дјела 70 пјесника, истакла је Јанковић.

Ове године Повеља Видовданских сусрета уручена је српском пјеснику Ђорђу Нешићу. Признање му је уручио замјеник градоначелника Истчног Сарајева Данко Вучетић. Нешић је аутор осам књига поезије, а заступљен је у више антологија. Ово је једна у низу престижних награда које је добио за своје стваралаштво.

– Настојим често да поменем свој завичај, Бијело Брдо код Осјека. У Хрватској још има пјесника који пишу ћирилицом и говоре српским језиком и они заједно чине дио српског културног простора. У данашњем друштву тешко је бити и писац и човјек, јер се све заснива на ревизионистичким постулатима старије и новије историје, стога је наше свједочанство важније и драгоцјеније. Задатак пјесника је да чува успомену, кроз језик којим пише, на духовне трагове које су Срби остављали, нагласио је Нешић.

Фото: Бојана Арбиња

Поред награђеног Нешића, своје стихове су говорили- Жељко Грујић са Пала, Анђелко Анушић из Новог Сада, Слободан Јовић са Мајевице, Миљана Орашанин из Сокоца и специјална гошћа, јапанска пјесникиња Кајоко Јамасаки.

Јамасаки љубав према српском језику његује још од раних осамдесетих година. Казала је како јој је драго што је баш за Видовдан заједно са драгим људима Романије.

– Почела сам да пишем деведесетих година. Нажалост, тад је рат почео, а поезија нас је чувала и данас нас чува. Није ми било тешко савладати српски језик, а управо та мала несигурност мислим да је љековита за сваког пјесника. Она му отвара нове видике. Поезија и јесте саткана од несигурности и сталних преиспитивања, истакла је Јамасаки.

Извођењем пригодних пјесама овогодишње Видовданске пјесничке сусрете уљепшао је и састав „Тројанац“ са Пала.

Организатор 27. Видовданских пјесничких сусрета је Књижевни клуб „Романија“ и Српско просвјетно и културно друштво „Просвјета“ Соколац, а покровитељи су општина Соколац и Град Источно Сарајево.

Рођена 3. јула 1988. године у Сарајеву. Основну и средњу школу завршила у Сокоцу. Године 2015. дипломирала на Филозофском факултету на Палама, одсјек Журналистика, те стекла звање дипломирани новинар. Од 2016. године запослена као новинар у "Инфо центру" Соколац.