Бразилска новинарка Клаудјиа Валин, која од 2003. живи у Шведској, описала је како изгледа живот тамошњих политичара.

„Ово може звучати чудно људима који живе у другим земљама, али Шведска не нуди никакав луксуз или повластице својим политичарима. Без службених аутомобила или приватних возача, шведски министри и парламентарци путују у препуним аутобусима и возовима, баш као и грађани које заступају“, пише Валин.

Додаје како политичари у Шведској немају право на посланички имунитет те им се може судити као и свакој другој особи. Раде у канцеларијама мањим од осам квадратних метара.

„Ја сам тај који плаћа политичаре“, каже Јоаким Холм, шведски држављанин. „И не видим разлога да им пружим луксузан живот.“

Само премијер има неке повластице

Политичари који се усуђују да потроше јавни новац на такси, уместо да се возе возом, завршавају на насловним странама новина. Чак и председник парламента добија картицу за коришћење јавног превоза, пише Валин.

Само премијер има право на трајно коришћење аутомобила и лично осигурање.

Грађани прате како се троши њихов новац

„У правосудном систему логика је иста: нема судија који имају право на службена возила, секретарице или повластице. Они који су на власти могу бити позвани на одговорност, а све информације морају бити доступне јавности. Године 1766. јавни приступ службеним владиним документима постао је уставно право за све грађане, садржано у посебном поглављу Закона о слободи медија у Шведској.

У Шведској је у сваком тренутку могуће пратити издатке министара, представника и судија; прочитати пријаву премијера о порезу на доходак; проверити трошкове повереника националне полиције или врховног заповедника оружаних снага; пратити како јавне агенције троше порез и пратити поступке, предлоге и службене одлуке које доносе власти било којег нивоа власти“, пише Валин.

За нешто више од сто година Шведска се из сиромашног пољопривредног друштва претворила у једну од најбогатијих, социјално најправеднијих и најмање корумпираних земаља у свету, где нитко није изнад других, закључује новинарка.

Живе у малим становима, немају велике плате

„Шведски парламентарци живе у малим становима у главном граду, где перу и пеглају властиту одећу у праоницама веша. То се може чинити скромним за толико истакнуте људе, али заправо је пуно боље него што је некад било. Нико у јавном животу не зарађује велику плату: плата за чланове Риксдага (парламента) је око два пута већа од плате учитеља основне школе“, пише Валин.

Додаје да општински радници не зарађују ни плату нити имају право на канцеларију, већ раде волонтерски од куће.