У временском периоду од 01.02. до 31.10.2018., Туристичка организација општине Соколац, реализовала је пројекат под називом: „Гласинац – на раскрсници култура“. Пројекат је финансиран од стране Министарства цивилних послова БиХ, у вриједности од 10.000 конвертибилних марака. Главни циљ пројекта је афирмација туризма општине Соколац кроз ревитализацију археолошке културне баштине.

За потребе теренских археолошких истраживања формиран је стручни пројектни тим, на челу са вишим кустосом археологом Александром Јашаревићем, који је дефинисао циљеве овогодишње истраживачке кампање. Археолошка истраживања извршена су на централном платоу локалитета Црквина. Укупно су истражене двије археолошке сонде и откривено је укупно пет покојника са прилозима и очуваном дрвеном архитектуром. Остеолошки налази нису уједначено сачувани. Сарадник у археолошким истраживањима била је кустос археолог Сњежана Антић из Музеја Семберије.

– Археолошка истраживања на површини од 25 m² обухватила су простор на централном платоу Црквина у Бјелосављевићима на којем је формирана средњовјековна некропола под стећцима уз средњовјековну цркву. Археолошки материјал заједно са остеолошким налазима привремено ће бити смјештен у депо археолошког одјељења Музеја у Добоју на даљу обраду и чување, навео је Јашаревић.

Средњовјековна некропола Црквина у Бјелосавлјевићима уз помоћ археолошких истраживања постаће туристички потенцијал регије

У склопу друге активноси вршени су конзерваторски радови монументалне форме стећака у западном дијелу некрополе. Извршене су припремне радње за конзервацију, нивелисање терена и скидање органоског материјала са стећака механичким путем. У току ове активности успјешно је извршена конзервација два стећка. Циљ биолошких истраживања била је детерминација микрофлоре на стећцима те испитивање учинковитости биоцидних средстава. Праћење биолошке распрострањености и идентификација микрофлоре важни су због планирања конзерваторско рестаураторског захвата, избјегавања могућих непожељних физикално-хемијских промјена на третираним објектима, али и одржавања еколошке равнотеже локалитета.

„Археолошке активности које се спроводе већ неколико година на територији општине Соколац, као саставне општине Града Источно Сарајево, створила су солидну базу археолошког и антрополошког материјала за размишљање о формирању завичајне збирке или музеја Града Источно Сарајево. Обзиром да простор Сарајевско романијске регије нема своју локалну установу која брине о културној баштини, то би био одличан потез. Све даље активности имаће за циљ јачу афирмацију идеје стварања такве установе и подизања свијести о заштити културне баштине с обзиром да се ради о јако богатој и културолошки разноврсној регији“ – рекла је Бранкица Башић директорица Туристичке организације „Соколац“.

– Средњовјековна некропола Црквина у Бјелосављевићима једна је од најбоље очуваних и највећих некропола под стећцима у Босни и Херцеговини, која са мањим археолошким истраживањима и конзеваторским радовима може постати потенцијална туристичка дестинација, посебно ако се узме у обзир њена локација у близини магистралног пута Соколац – Рогатица, додала је Бранкица Башић.

Рођена у Сарајеву 1987. године. Основно и средње образовање стекла у Сокоцу. Студије новинарства завршила на Филозофском факултету на Палама 2011. године. Новинарску каријеру започела 2012. у ЈП „Инфо Центар“ Соколац у коме задржала до 2014. године. Од јуна 2014. обавља послове самосталног стручног сарадника за односе са јавношћу у кабинету начелника општине Соколац.