Први предсједник Српске Радован Караџић затражио је именовање адвоката који ће му помоћи у веи данас поднесене жалбе на доживотну казну затвора која му је изречена 20. марта и продужење рока за жалбу до 30 дана након одлуке о захтјеву за именовање.

У саопштењу Механизма међународних кривичних судова које је потписао Караџићев адвокат Питер Робинсон, наводи се да иако Статут ММКС и Правилник не омогућавају именовање адвоката осуђеним лицима чији су случајеви завршени, правна филозофија Механизма пружа могућност да се правна помоћ обезбиједи лицима у чијим случајевима су установљене посебне околности.

– Посебне околности за именовање адвоката постоје када потенцијална жалба покреће комплексна питања, укључујући оно да ли Жалбено вијеће може да прими жалбу о одлуци, као што је то овдје случај – истиче се у саопштењу.

У документу се напомиње да је помоћ адвоката неопходна у овом случају, јер је покренуто питање о томе да ли Караџић може да уложи жалбу.

– Предсједник ММКС јесте одлучио у случају Војислава Шешеља да лице не може уложити жалбу на доношење пресуде о жалби, али се Караџићева жалба може разликовати јер се односи само на казну – напоменуо је Робинсон у саопштењу.

Караџићев адвокат је нагласио да основи за жалбу показују да су питања комплексна и да захтијевају правно истраживање преседана Хашког трибунала, праксе у бившој Југославији и правне филозофије судова за људска права, како би била утврђена законитост пресуде о доживотној казни.

– Иако је Караџић сам себе заступао током суђења, у вези са правним питањима му је помагао савјетник. Караџић није довољно обучен и нема приступ правној филозофији да би сада могао ефикасно да спроведе ову жалбу – пише у саопштењу.