Фото: Добојски инфо

У Сарајеву је завршена заједничка радна конференција, организована поводом прве године имплементације пројекта: „Стварање потицајног простора за побољшање друштвене кохезије у Босни и Херцеговини“, а коју су заједнички организовале агенције Уједињених нација (УНИЦЕФ, УНДП и УНЕСЦО) у оквиру пројекта „Дијалог за будућност“.

На дводневној конференцији су сумирани резултати прве године имплементације пројекта, са посебним фокусом на дискусију и подршку дијалогу који се, кроз механизам локалне дијалошке платформе, у оквиру овог пројекта проводи у опћинама широм Босне и Херцеговине.

„Платформа „Дијалог за будућност“ је прилика за све грађане, посебно за младе људе, да пронађу начин да превазиђу баријере и различитости, те да пронађу заједнички начин да воде конструктиван дијалог. Један од најважнијих резултата који смо већ остварили је то што смо овдје окупили представнике власти, локалне заједнице и добитнике грантова да на једном мјесту разговарају о миру. А наша сарадња са Предсједништвом Босне и Херцеговине додатни је показатељ и највиши ниво одлучности да се промовира мир и заједничка будућност.“- изјавила је Сезин Синаноглу, Резидентна координаторица УН-а у БиХ.

Учесници конференције били су општински начелници и координатори пројекта у 28 општина и градова партнера (Сарајево Центар, Стари Град, Источни Стари Град, Илиџа, Источна Илиџа, Пале, Соколац, Трново, Ново Сарајево, Нови Град, Мостар, Бања Лука, Травник, Нови Травник, Витез, Усора, Тешањ, Добој Исток, Требиње, Бусовача, Бугојно, Кисељак, Крешево, Добој, Бијељина, Тузла и Брчко), те корисници грантова одабрани у склопу Јавног позива.

Поред осврта на првих 100 дана локалних дијалошких платформи, конференција је омогућила умрежавање, као и размјену искустава и научених лекција у имплементацији активности у току пројекта „Дијалог за будућност“. Простор за дијалог омогућио је разговор о заједничким проблемима и унапређење процеса договора о заједничким рјешењима за локалну заједницу, као допринос побољшању друштвене кохезије и изградњи мира. То ће уједно самом пројекту дати прилику да настави са обликовањем подршке у процесу институционализације механизма дијалога.

„На нама је да, кроз пројекте који су добронамјерни, створимо што веће повјерење међу нама, поготово кад су у питању млади људи. Ми се разликујемо само у малим сегментима и вјерујем да сви имају исте или сличне одговоре на питање како градити повјерење унутар државе. Био бих сретан да се овај пројекат имплементира у свим општинама Босне и Херцеговине, али и шире, јер оног тренутка кад ми изградимо повјерење, можемо очекивати љепшу будућност.“– изјавио је Хасан Ајкунић, начелник општине Бугојно.

„Општина Соколац је већ одавно укључена у низ активности које проводе Уједињене нације и за нас је веома значајно да смо данас овдје. Свјесни смо тога да без изградње повјерења не можемо ићи напријед и у том смислу смо отворени за све што је потребно да се на томе још више ради.“- изјавио је Милован Бјелица, начелник општине Соколац.

Овај догађај био је прилика и за општинске координаторе да упознају организације цивилног друштва, институције и појединце који су одабрани кроз Јавни позив за пријаву пројеката у износу од преко 700,000.00 БАМ. Одабрани пројекти ће се већином имплементирати у претходно споменутих 28 општина и градова и директно утицати на преко 10,000 корисника пројекта, прије свега младих, жена, особа с инвалидитетом, маргинализованих и рањивих група те локалних организација цивилног друштва, институција и појединаца.

„Кроз пројекат ‘Дијалог за будућност’ смо успјели да спојимо групе жена из двије локалне заједнице, града Тузле и општине Власеница. Схватили смо да је једнако важно причати о овим темама, али и укључити жене о којима причамо у рјешавање проблема. Њима се овако пружа могућност да саме виде да разлике не постоје, да су жене једнако маргинализоване у сваком дијелу земље, али да постоји начин да оне саме нешто ураде по том питању. Кроз њихове животне приче долази до већег разумијевања.“- изјавила је Наида Кучукалић, представница удружења Босанске рукотворине/БХ Црафтс.

Пројекат „Дијалог за будућност“ који имплементирају УНИЦЕФ, УНДП и УНЕСЦО у партнерству са Предсједништвом Босне и Херцеговине, посвећен је стварању простора за дијалог у циљу промоције друштвене кохезије. Овај пројекат се финансира средствима Уреда Уједињених нација за подршку изградњи мира/Фонда за изградњу мира (ПБФ) и тренутно је у другој фази имплементације.