Горан Нешковић нови предсједник Удружења пчелара „Гласинац“ Соколац (ВИДЕО)

Одржана редовна изборна сједница Удружења пчелара „Гласинац“ Соколац

0

У Сали Скупштине општине Соколац, данас је одржана редовна изборна сједницу скупштине Удружења пчелара „Гласинац“ Соколац.

На дневном реду заступљен је био избор радних тијела, разматрање финансијског извјештаја и извјештаја о раду за 2018. годину, разматрање програма рада за 2019. годину, доношење одлуке о висини чланарине за текућу годину.

Пчелари на Романији данас су изабрали Горана Нешковића за предсједника Удружења пчелара „Гласинац“ са Сокоца, уједно и предсједникa Управног одбора Удружења, Славишу Марића за предсједника Скупштине, а за потпредсједника изабран је Милан Ећимовић. Изабрано је и осам чланова Управног одбора Милован Кнежевић, Обрен Петрушић, Зоран Батинић, Славиша Кнежевић, Драгиша Ковачевић, Бране Грујић, Марко Јовановић и Славиша Новосел, као и три члана Надзорног одбора : Зоран Ћајић, Љубомир Савчић и Митар Вукојичић.

Данашњој сједници присуствовало је 47 чланова Удружења пчелара. Усвојен је извјештај о раду за 2018.годину и програм рада за 2019.годину. Посебан акценат је стављен на сарадњу са Удружењем пчелара РС и БиХ, као и сарадњу са удружењима из Србије, а све у циљу побољшања пчеларства на подручју наше општине.

– Радиће се на изналажењу средства како би по што бољим цијенама чланови Удружења дошли до лијекова, матица и осталог репроматеријала неопходног за успјешно пчеларење, дакле, ако будемо изнашли нека повољна средства и биће напредак у раду Удружења. И ове године смо планирали организовати манифестацију „Романијски дани меда и љекобиља“ која се одржаве сваке године 11.августа на Романији, затим радити на медијској популаризацији пчеларства у циљу већег кориштења меда и других пчелињих производа од стране грађана. Планирамо и довршити израду каталога Удружења пчелара „Гласинац“ који ће садржавати све неопходне податке о пчеларству на подручју општине Соколац и представљати један озбиљан документ који би допринијео развоју и промоцији Удружења и пчеларства у Сокоцу и шире и исти би се могао користити за промоцију туризма наше општине. – истакао је Славиша Кнежевић, секретар Удружења и члан Управног одбора.

Разговарало се o припремaма за прољетну и љетну испашу, послије дуге романијске зиме, као и о томе да у наредном периоду очекује бољу подршку ресорног министарства и локалне заједнице.

Зоран Батинић, пчелар и произвођач матица са Романије.

– Ова година и њен почетак указао је на добра дејства на пчелињацима, кренули су већ рани прољетни цвијетови, пчеле су добро изимиле. На нама пчеларима је да радимо даље. Били смо три године овдје на Романији без меда, па се надамо да ће ова година бити успјешна. Трудићемо се и радити и даље, изабрали смо и ново руководство и идемо у нове радне побједе – рекао је Батинић.

Удружење пчелара „Гласинац“ Соколац окупља око 150 чланова са 3.000 регистрованих пчелињих друштава.

Ово Удружење се убраја у ред најбоље организованих и најуспјешнијих у РС. Заштита пчелињих друштава, тржишна презентација меда и осталих пчелињих производа са ових простора су основни циљ рада у наредном периоду.