На Сокоцу је данас реализована акција добровољног даровања крви у којој су прикупљене 32 дозе драгоцјене течности, а учестовала су 64 даваоца, међу којима највише пунољетних средњошколаца, рекла је Срни Мирна Милошевић Ашоња, љекар трансфузиолог у Служби за трансфузију крви Болнице „Србија“ из Источног Сарајева.

Ашоња је навела да је данашњу акцију у Средњошколском центру „Василије Острошки“ на Сокоцу организовао Завод за трансфузијску медицину Републике Српске у сарадњи са Црвеним крстом Источно Сарајево.

„Диван је одзив младих људи који су углавном даваоци први пут, па је присутно мало узбуђења, али та жеља да помогну некоме све је надјачала и акција је протекла добро. Они су изузетно одговорни према друштву и пацијентима Болнице `Србија`“, истакла је Ашоња.

Она је истакла да су, осим средњошколаца, у овој акцији учестовали и вишеструки даваоци крви са подручја Сокоца.

Према њеним ријечима, прикупљена крв користи се за пацијенте Болнице „Србија“ у Источном Сарајеву, али се размјењује и са преосталих девет служби унутар Завода за трансфузијску медицину Српске и шаље се тамо гдје је најпотребнија у Републици Српској.

Ашоња је позвала све грађане који желе да дају крв да се јаве у Службу за трансфузију крви Болнице „Србија“ сваког радног дана од 7.00 до 15.00 часова.

Ана Нешковић /18/ први пут је данас дала крв и сматра да је то веома хуман гест од којег читава заједница може имати много користи.

„Позивам све младе људе да подрже акцију доборовољног даровања крви, јер само тако могу спасити некоме живот, што је највеће дјело за човјека“, рекла је Нешковићева, која је ученик соколачког Средњошколског центра.

Међу данашњим даваоцима крви нашао се и пензионер Ненад Ћеранић /64/, који је до сада крв даровао крв петнаестак пута, а само шест је уписано у књижицу, јер је често био у прилици да даје крв у ванредним ситуацијама.

Ћеранић је истакао да је у његовом бившем предузећу, Електродистрибутивној Радној јединици Соколац, било више давалаца крви и да су се често одазивали на позиве у сличним акцијама, што може служити за примјер осталима.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име