Петог децембра навршиле су се двије године рада Завода за форензичку психијатрију Соколац, прве здравствене установе овог типа на подручју Босне и Херцеговине. У периоду између двије годишњице, било је доста промјена, које се огледају у позитивном смислу.

Према ријечима вршиоца дужности директора Бојана Копривице, захваљујући преданом раду свих запослених, Завод за форензичку психијатрију Соколац је данас једна од најуспјешнијих здравствених установа у Републици Српској.

Тренутно имамо деведесет шест пацијената, што је тридсетак више у односу на исти период прошле године. Оформили смо још једно мушко одјељење, тако да су тренутно распоређени на три мушка и једно женско одјељење. Посебно је одвојено експертизно одјељење, гдје бораве лица, која су у поступку вјештачења, а под надзором судске полиције. Поред већ постојеће фискултурне сале, пацијентима су на располагању нове активности. Са поносом можемо рећи да смо покренули радно – окупациону терапију, а резултати се најбоље виде кроз њихове радове, што ћемо приказати на неким организованим изложбама. Као што смо најављивали, сада располажемо и библиотеком која, захваљујући донацијама многобројних народних библотека, броји 3.000 књига – казао је Копривица.

Данас, Завод за форензику броји 110 запослених радника, али још увијек се носи са проблемом недостатка стручног кадра.

– Још увијек немамо довољно доктора специјалиста за ову врсту здравствене установе, међутим чинимо све да тај недостатак надомјестимо. Ангажовали смо четири докторице из Психијатријске болнице Бањалука, а расписивањем конкурса примили смо два млада доктора, које шаљемо на специјализацију. У плану је да ускоро примимо још два млада љекара и такође их пошаљемо на специјализацију, како би тиме створили сопствени кадар, који нам је неопходан – истакао је он.

Иако се Завод прошле године нашао у незахвалној ситуацији због одређених дуговања према Пореској управи, 2018. годину заокружује са позитивним пословним резултатом.

– Током протеклих мјесеци успјели смо да измиримо све пореске обавезе. Немамо дугова ни према добављачима, а радници имају редовне плате. Послије двије године, Завод за форензичку психијатрију Соколац биће позитиван са око 400.000 марака – открио је в.д. директор ове установе и подијелио са нама наредне планове.

– Прије свега, чинићемо све да се настави овакав темпо позитивног пословања. Надамо се да ћемо обезбиједити још боље услове пацијентима, те да ћемо поново бити домаћини форензичких сусрета, који су већ једном успјешно организовани – поручио је Копривица.

Стављање у функцију Форензичке психијатрије у Сокоцу од огромне је важности за систем реализације кривичних санкција БиХ, јер се особе којима је неопходна стручна медицинска помоћ, годинама налазе у неадекватном смјештају у КП заводима или другим установама.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име