У Републици Српској је за девет мјесеци произведено 1,51 милион метара кубних разних шумских сортимената, што је за 2,8 одсто мање него у истом периоду прошле године, подаци су Републичког завода за статистику.

Од укупне произведене масе, сортименти од лишћарског дрвета чине 779.483 метра кубна, а од четинарског дрвета нешто више од 732.000 метара кубних.

У производњи су најзаступљенији били трупци, којих је произведено 513.239 метара кубних од четинарског дрвета и 250.296 метара кубних од лишћарског дрвета.

У Српској је за девет мјесеци ове године продато нешто више од 1,5 милиона метара кубних разних шумских сортимената, што је за 4,9 одсто мање него лани.

У продаји су најзаступљнији били трупци, којих је продато 760.000 метара кубних.

Секретар Удружења шумарства и дрвопрераде у Привредној комори Републике Српске Лазо Шиник рекао је Срни да се у посматраном периоду појавио континуитет одступања у односу на остварени ниво у претходној години.

„`Шуме Српске` нису успјеле за девет мјесеци да надокнаде оно што су пропустиле у првом дијелу ове године и такво стање ће вјероватно остати и до краја године“, навео је Шиник.

Према његовим рјечима, мања продаја шумских сортимената у односу на ранији период, као и већи процентуални пад продаје у односу на производњу, настала је зато што „Шуме Српске“ имају проблема са кооперантима због одлива радне снаге.

„Одлив радне снаге је проблем који се јавља у свим секторима производње и који ће се наставити. То се рефлектује у шумарству тако да ниво производње који је остварен не може да буде реализован продајом због одлива радне снаге“, додао је Шиник.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име