Oд једне затворене средине и општине која је била под санкцијама САД, успјели смо да створимо један другачиији амбијент и окружење у које долазе дипломате из Европе и свијета.“

У сусрет овогодишњем обиљежавању Илиндана – Дана и крсне славе општине Соколац, разговарали смо са начелником општине Соколац Милованом Бјелицом, о до сада урађеном и плановима и смјерницама у будућем раду.

КОЛИКО СЕ СОКОЛАЦ ПРОМИЈЕНИО У ПОСЉЕДЊИХ ГОДИНУ ДАНА?

БЈЕЛИЦА: Од Сокоца смо учинили мјесто достојно човјека који жели да ради и живи од свог рада. Резултати охрабрују за будући рад и послове пред нама. Гради се хотел, стамбене и пословне зграде (дуго се то није дешавало на нашем простору – чекала је то наша општина готово 50 година). Свјежа су сјећања на хладне радијаторе, прљаве улице, препуне контејнере. Данас поносно можемо да кажемо да је наш Соколац међу најчистијим општинама Српске. Комунално предузеће одржава наш јавни простор чистим и уредним, сређује и уређује зелене површине, брине се о гробљу, а зими о гријању. Привредници су препознали позитивну енергију и могућности Сокоца. Сви некадашњи привредни субјекти су реконструисани. Углавном су промијенили дјелатност, онако како то налаже тржиште и средина у којој се налазимо. Објекти су реновирани, стављени у погон и запошљавају велики број радника. У низу успјелих подухвата у протеклих годину дана, издвојио бих и то да смо дугогодишњим бројним иницијативама успјели да Војничко спомен-гробље „Мали Зејтинлик”, један од темеља Српске, уврстимо у културну баштину Републике Српске као споменик од изузетне важности. На тај начин ће моћи да му се посвети дужна пажња и када је у питању одржавање и брига. Овај историјски локалитет ће заузети мјесто које му припада у образовању, документарном програму, научним студијама, радовима умјетника и свим областима вриједним очувања за добробит будућим генерацијама. Битно је истаћи и да смо завршили прву монографију општине Соколац. То је крупан корак у што бољем и свеобухватнијем представљању наше општине. Сви укључени у овај велики пројекат су се трудили да покрију што је више могуће онога што чини суштину простора општине Соколац од Илира до данашњих дана. Спремни смо у наредном периоду радити на измјенама и допунама овог првог издања, које је најтеже било урадити, и које је одлична основа за даљи рад.

КАКВО ЈЕ СТАЊЕ У ОБЛАСТИ ПРИВРЕДЕ И НОСИОЦА ПРИВРЕДЕ ОВОГ ПОДРУЧЈА – ДРВНЕ ИНДУСТРИЈЕ?

БЈЕЛИЦА: Обнављањем и поновним покретањем Центра за унапређење пољопривреде, те враћањем Фарме музних крава и пољопривредног земљишта у посјед, стварамо озбиљне могућности за обнављање и унапређивање пољопривредне производње. Одличном сарадњом са произвођачима успјели смо да проширимо могућности откупа млијека. Након низа година стагнације и пропадања, дрвна индустрија даје нову снагу и живот привреди Сокоца. Као прије пуно година и данас се улицом Милана Шарца крећу колоне радника у радним комбинезонима, поново је ужурбано током јутарњих сати када радници из “Инвест Градње” иду на паузу. Исто је и у некадашњој “Романији”, а данас “Хамдо групацији”, која отвара нове могућности и ствара боље услове за раднике. Евидентно је задовољство садашњих, али и бивших радника “Романије”, којима су измирена дуговања. Ту је и некадашњи КТК у Кнежини, сада реномирана фабрика за производњу пелета ”Нови комерц”. Производња пелета којом се бави више привредних субјеката, постаје бренд нашег подручја. Један од њих је „Дуга пелет” у индустријској зони у Подроманији. Изузетно је значајно нагласити развој привредних и људских потенцијала кроз преко двадесет привредних друштава из области прераде дрвета на подручју општине Соколац а то су предузећа: „Столарија Подроманија“, „Чајевић-комерц“, „Крем-комерц“, „Жарсон“, „Боржуно“, „Долови“, „Средње-транс“, „Равна Романија“, „Пајо, Телетина“, „БМТ“, „Ђукић-комерц“, „Нови-комерц“, „ПП Никол“, „Брко-промет“, „Н-Диабло“, „Росо-пром“, „Стил-намјештај“, „Срле-софт“, „ТЦ зона“, „Биље и љекобиље“, „Повер“, „Јуниор“, „СБС промет“, „Берег“, „Сервис Ђурђић“, „Нешковић осигурање“, „Дуга комерц“, „Јанкомерц“, Конобе „Кум“ и „Огњиште“, „ЦМ маркет“, „Дидако“, „Викторија“, штампарије „Соколац“ и „Geek“, фармацеутске установе, угоститељске и занатске радње, самоуслужне праонице, Здравствена ординација „Ћајић“, Ветеринарска станица, али ту су и удружења пчелара, произвођача романијског млијека, кајмака, меса и друга удружења, пластенички произвођачи, рибњак у Крушевцима и други који су већ дуго својеврсни амбасадори наше општине. Познато и признато и ван граница Српске одавно је предузеће “Романијапутеви”. У предузећу стално улажу у нове машине и опрему и својим радом чине да се добар глас о њима, али и о Романији и Сокоцу чује што даље. Компанија ”Оногошт”, која се бави трговином и послује на цијелој територији Источног Сарајева, сада гради нову пословну зграду, а фабрика тепиха “Фатес” је, поред овдашњих, покренула производне капацитете и у Федерцији БиХ. Одлична сарадња општине са овим, а и многим другим привредним субјектима, најбоље се види у односу према јавним радовима, зарад општег добра свих становника општине.

НЕ ТАКО ДАВНО ОПШТИНА СОКОЛАЦ ЈЕ БИЛА ПОД САНКЦИЈАМА САД ЗАТВОРЕНА СРЕДИНА БЕЗ ПЕРСПЕКТИВЕ. ДАНАС СУ ЕКСПЕРТИ ИЗ МНОГИХ ЗЕМАЉА КОД ВАС ЧЕСТИ ГОСТИ. КАКО ЈЕ ДОШЛО ДО ТИХ ПРОМЈЕНА?

БЈЕЛИЦА: Ми као локална зајдница чинимо све да оно што представља дужност локалих власти урадимо на најбољи и најефикаснији могући начин. Од једне затворене средине и општине која је била под санкцијама САД, успјели смо да створимо један другачији амбијент и окружење у које долазе дипломате из Европе и свијета. Успјешно сарађујемо са бројним међународним организацијама стварајући бољу слику Сокоца, али и Источног Сарајева и Републике Српске. Поред сарадње са међународним организацијама, оно што је од изузетног значаја јесте наша одлична сарадња и рад са домаћим невладиним организацијама и удружењима. Сви они имају отворена врата код свих у администрацији, да кроз разговор и пројекте побољшамо и унаприједимо живот за становнике наше општине и града. Само 15 општина у БиХ су изабране за реализацију пројекта “Локална заједница прЕУзима иницијативу” и ми смо једна од њих. У оквиру Пројекта експерти из регије и ЕУ савјетују како да се сви припремимо и унаприједимо своје привредне капацитете за тржиште Европске Уније. Одржана је јавна дебата у Сокоцу, којој су присуствовали шеф Делегације Европске уније у БиХ Ларс Гунар Вигемарк и његова екселенција амбасадор Француске у БиХ Гијом Русон, као и бројни експерти из Србије, Хрватске и Црне Горе. То је велики успјех за нас и нашу промоцију у регионалним и европским оквирима. Посебну тежину овоме даје то што смо ми општина од око 13 000 становника. Ово је одличан показатељ да су сви састанци и разговори са различитим домаћим и страним делагацијама које су нам долазиле у посјету, све посјете које смо ми чинили другим срединама у земљи и ван ње, дале резултате и да се та отвореност и позив на сарадњу, на рад, улагање и вјеровање у себе и сопствене могућности и те како исплати. Администрација је једноставнија и ефикаснија, све је транспарентније и самим тим резултати нису изостали.

СОКОЛАЦ ЋЕ 2019. ГОДИНЕ, ПО ДРУГИ ПУТ, БИТИ ДОМАЋИН МЕЂУОПШТИНСКИХ ОМЛАДИНСКИХ ИГАРА (МОСИ). КОЛИКО ЈЕ ТЕЖАК ЗАДАТАК ОБЕЗБИЈЕДИТИ УСЛОВЕ ЗА ОДРЖАВАЊЕ НАЈВЕЋЕ СМОТРЕ АМАТЕРСКОГ СПОРТА НА БАЛКАНУ?

БЈЕЛИЦА: Прошли мјесец смо у Прибоју преузели домаћинство, онако како до сада нико није радио. Сви учесници и делегације свих 30 општина тромеђе били су одушевљени нашим односом према играма, промоцијом и пажњом коју смо посветили позиву да сљедеће године сви они и што више становника из њихових општина дођe у Соколац. Обавезе и задаци подразумијевају да адекватно припремимо спортску инфраструктуру. Већ смо почели са радом на сређивању спортских терена. Планирамо простор за смјештај спортиста и радимо на стварању добрих услова за рад медија који ће пратити такмичења и извјештавати из нашег града. То је одлична прилика за промоцију свих привредних субјеката нашег краја, за креирање још боље привредне, културне и спортске слике наше општине и нашег града.

ДА ЛИ БИСТЕ ЧИТАОЦИМА „СОКОЛАЧКИХ НОВИНА“ ОТКРИЛИ ПЛАНОВЕ ЗА БУДУЋНОСТ?

БЈЕЛИЦА: Потребно је још доста труда и рада. Планирана је реконструкција канализационе мреже, боља и модернија топлана, сређивање улица и тротоара, расвјете и још много тога. Пред нама су нови послови, нове идеје које желимо да остваримо. Желимо да наш Соколац, као планинско мјесто, буде препознатљив свуда, између осталог то можемо постићи градњом у складу са амбијентом и климом. Морамо се више усмјерити ка туризму, кориштењу Романије, њеног имена, значаја и угледа. Привреда се мора ослањати на аутентичности овог подручја, а домаће становништво покретати сопствене послове пратећи савремене токове и трендове. Циљ свих планова за будућност је да људи овдје остају, да се враћају, али и да долазе из других крајева у потрази за бољим животом. Да заједно направимо још боље услове за живот и рад. Волио бих да ова порука допре до наших људи у свим крајевима свијета, да пожеле да се врате и да овдје направе послове, или за почетак, куће за одмор, гдје ће долазити са породицом и пријатељима. Ми смо срце Романије, једне велике и важне регије за Републику Српску, те због тога наши планови и идеје морају да буду усмјерени и на Хан Пијесак и на Рогатицу. Као општина Источног Сарајева представљамо спону ове двије општине са градом. Зато нам је важно да се питања развоја привреде, заштите споменика и културних вриједности овог простора посматрају као цјелина. Инсистираћемо на проналажењу модела и начина за обнову ергеле на Борикама, као и Ловачког дворца Карађорђевића у Хан Пијеску. Радом, без посустајања, идемо ка остварењу циљева и ако Бог да, сљедеће године за Илиндан, да се након наздрављања урађеном, усмјеримо на нове идеје и њихову реализацију.

Рођена 13.јула 1970. године у Београду. По занимању дипл.економиста. Након првог запослења у „Радио Романији“ 1997. год. на мјесту спикер-водитељ програма, искуство стицала на разним пословима у више медијских кућа. Преко „Радија Источно Сарајево“, ТВ БН, ТВ Пинк БХ, Радија „Соколац“ и „Инфо центра“, на позицијама од меркетинг менаџера до директора.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име