У склопу пројекта „Систем даљинског гријања са когенерациом на биомасу на подручју општине Соколац“ данас је одржан радни састанак комисије задужене за релизацију овог пројекта и представника фирми „Двокут Про“ из Сарајева и „Политехник“ из Аустрије који су се пријавили на јавни позив за приватног партнера у реализацији овог пројекта. Комисију чине представници Владе РС, општине Соколац и два инжињера стручњака са подручја општине Соколац.

Према ријечима Митра Пржуља, начелника Одјељења за привреду и финансије општине Соколац на данашњем састанку утврђени су недостаци које треба елиминисати да би реализација пројекта што прије кренула.

– Кроз данашњи разговор смо утврдили које још податке треба да доставе јавни и приватни партнер, како би добили коначну понуду и потписали уговор. Наредна активност је достављање захтјева од стране приватног партнера са потребним улазним подацима које требамо да им доставимо да би они дефинисали коначну понуду. Оно што смо се конкретно договорили на данашњем састанку, јесте да у наредној грејној сезони поставимо неколико калинометара на излазу из постојеће топлане и на још пар кључних мјеста у граду како би мјерили губитке постојеће топловодне мреже, од чега зависи цијена енергије, рекао је Пржуљ.

Он је додао да што се тиче саме инвестиције, не може бити дефинисано којег ће обима бити, јер пројектом су предвиђене три фазе.

– У овој првој фази општина Соколац има дужност да гарантује минималну грејну површину од 67.000 метара квадратних. У другој и трећој фази пројекта у којима је предвиђено проширење топловодне мреже у зависности од потреба потрошача, додао је Пржуљ.

Представник фирме „Двокут Про“ Вања Ћурин рекао је да се данашњи састанак одржао како би се разговарало о проблемима који могу утицати на реализацију пројекта и инвестиције приватног партнера.

– Прије неког времена је објављен јавни тендер за приватно –јавно партнерство за пројекат Систем даљинског гријања у општини Соколац. Заједнички конзорциј аустријске фирме „Политехник“ и фирме „Двокут Про“ Сарајево су дали понуду.Данас смо радили компетативни дијалог везано за елементе понуде и за елементе будућег уговора. Рјешили смо и неке дилеме кроз данашњи састанак, тако да настављамо даље дијалог до коначног уговора. Дијалог, иначе претходи почетку реализације пројекта, то јесте да би се рјешили одређени проблеме који могу утицати на даљу реализацију. Циљ дијалога је да имамо што јаснију, транспарентију и прецизнију слику за реализацију инвестиције, рекао је Ћурин.

Аустријска фирма „Политехник“ је један од највећих европских произвођача термоенергетских постројења, а предузеће „Двокут Про“ бави се производњом и дистрибуцијом енергије.

Успостављањем система даљинског гријања у општини Соколац би био ријешен проблем градског гријања, односно омогућит ће се проширење топловодне мреже, гдје би се на систем прикључили корисници који до сада нису имали градско гријање.

Подсјећамо, будућа енергана би требала бити постављена у близини постојеће котловнице. Капацитети постројења ће за почетак износити 4 МW топлотне и 1 МW електричне енергије, а вриједност пројекта по ранијим процјенама је 15,2 милиона конвертибилних марака.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име