У предузећу „Хамдо груп“ на Сокоцу данас је представљен нови производ – дрвене куће за инострано тржиште које ће се у цијелости производити у овим погонима, а власник компаније Хамдо Абдулкарим најавио је да ће у наредних шест мјесеци број запослених радника достићи 300.

Министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић, који је присуствовао представљању овог производа, истакао је да је фирма „Хамдо груп“ која је закупила производне погоне „Нове Романије“ на рок од 10 година, оријентисана ка извозу што је веома битно за Републику Српску јер се тако побољшава спољнотрговински биланс Српске.

Он је рекао новинарима да су уговором о закупу са компанијом „Хамдо груп“ у кругу дрвне индустрије на Сокоцу постигнути изузетно добри ефекти.

„`Нова Романија` већ сада послује са 75 радника, стартовали су са 35, а имамо најаве да ће до краја године бити запослено 150 радника и да ће наредне године бити ангажовано још 100 до 150 радника“, навео је Ђокић током представљања којем су присуствовали и министар рада и борачко-инвалидске заштите Миленко Савановић и министар породице, омладине и спорта Републике Српске Јасмина Давидовић.

Он је додао да ће од укупно 300 радника у овом предузећу један број бити ангажован у производњи на Сокоцу, а други на монтажи објеката и производа ове фирме који ће бити пласирани на инострано тржиште.

„Дугорочно за овај крај је јако важно да ће имати око 300 радних мјеста, што је и био главни циљ да се запосле људи са Сокоца, да се сачувају од пропадања и уништења капацитети `Нове Романије` и да имамо стратешког партнера који је показао искрену спремност за сарадњу са нама“, нагласио је министар индусустрије, енергетике и рударства Српске.

Он је навео да је фирма „Хамдо груп“ извршила све уговорне обавезе које су преузели, исплатили све заостале плате радницима, измирили све доприносе и сада сукцесивно исплаћују преостали дио својих обавеза према уговору.

Власник компаније „Хамдо груп“ Хамдо Абдулкарим рекао је приликом представљања новог производа да планирају извозити само финални производ, у овом случају нове куће које ће радити комплетно са столаријом и намјештајем, различитих димензија и више спратова, па чак и хотела.

Он је навео да ће у „Хамдо груп“ на Сокоцу број радника достићи 300 најдаље у наредних шест мјесеци, 150 радника до краја ове и 150 наредне године.

У фирми „Хамдо груп“ планирају око 100 кућа поставити и у Словачкој, гдје ће закупити земљиште.

Закупац дијела дрвопрерађивачког круга на Сокоцу, вјерује да би „Нова Романија“ требала да буде број један у производњи кућа у Европи.

Абдулкарим је навео да је „Хамдо груп“ основана прије 25 година, да је пословала у Турској, Катару и Саудијској Арабији са бројним фабрикама металне индустрије у којима сада ради око 1.500 људи.

Петко Вукојичић, извршни директор за производњу у фирми „Хамдо груп“ на Сокоцу, истиче да је задовољан стањем у овом предузећу с обзиром на то да је предузеће било у веома лошем стању након низ трансформација, да је и даље задржано у државној својини и да је закуподавац узео на десет година.

„Циљ нам је да одржимо један нови приозводни програм дрвених кућа за богатије тржиште, јединствен у БиХ, да одржимо редовност плата и повећамо број радника„, навео је Вукојичић.

Он је додао да су плате радника у овом предузећу у просјеку од 700 до 800 КМ.

Вукојичића радује што се радна снага подмлађује, да је међу данашњим запосленим у „Хамдо груп“ десетак бивших радника „Нове Романије“ и да ће чини све да се млади људи обучавају за нове послове.

Он је изјавио да је од прољећа произведен први експонат дрвене куће у кругу „Нове Романије“, у којој је комплетна производња заокружена, од подова, врата и прозора, осим стакла на прозорима и крова.

Предузеће за прераду дрвета „Нова Романија“ на Сокоцу закључило је уговор о закупу имовине овог акционарског друштва са катарским инвеститором средином 2017. године, након низа трансформација и покушаја оживљавања производње.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име