Поводом празника и крсне славе цркве Усјековања главе Светог Јована Крститеља у селу Јасик, надомак Сокоца, Свету архијерејску литургију служио је Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански господин Хризостом уз саслужење бројног свештенства.

Цркву Усјековања главе Светог Јована Крститеља изградила је породица Пандуревић, прије двије године, уз помоћ бројних пријатеља и људи добре воље. Прошле године у ово вријеме цркву је освештао митрополит дабробосански Хризостом.

Митрополит је у свом обраћању вјерницима подсјетио да је ово велики дан у Хришћанству, те да се из страдања Светог Јована Крститеља требају извући поуке које су примјењиве у свакодневном животу сваког хришћанина. Како каже посебно му је драго што је вјерни народ овог краја дочекао и прву славу храма.

Према његовим ријечима, ово је, послије Великог петка, један од најтрагичнијих дана у историји људског рода, када је учињена неправда великом пророку који је био глас Божији у пустињи за вријеме цара Ирода, једног од тадашњих владара током чије владавине се родио Исус Христос.

Честитајући славу домаћину и ктитору цркве Усјековања главе Светог Јована Крститеља Мирку Пандуревићу, овогодишњем куму славе начелнику општине Соколац Миловану Бјелици и вјерницима митрополит Хризостом је поручио:

– Промијените се и измијените се, јер нам долази Царство Божије, јер нам долази Бог. Како ћете га примити такви какви сте сада? Учините да су срца ваша припремљена да се Бог усели у њих. Бог нас је створио по свом образју и дао нам најважније заповијести, да будемо свети и да љубимо ближњег свог. Управо је то оно што је потребно српском народу. Морамо очистити коров са душе и бити народ Божији, истакао је митрополит Хризостом.

Након Свете архијерејске литургије услиједила је литија око цркве и чин ломљења славског колача, а затим свечани ручак за све госте.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име