Градска развојна агенција Источно Сарајево својим дјеловањем континуирано настоји испунити мисију за коју је и основана, а то је стварање позитивног пословног окружења уз постизање равномјерног економског развоја свих шест општина у саставу града Источно Сарајево.

О досадашњем раду, имплементираним пројектима, о планираним будућим активностима Агенције за ИС Радио портал говори Младенка Пандуревић, директорица Градске развојне агенције Источно Сарајево.

ИС РАДИО: ДА ЛИ ЈЕ ГРАДСКА РАЗВОЈНА АГЕНЦИЈА ДАНАС ПРЕПОЗНАТЉИВА ПО СВОМ РАДУ?

Пандуревић: Најбољи доказ улагања све већих напора у квалитетно обављање послова и задатака је неколико успјешно имплементираних пројеката у претходном периоду. У првом реду ту мислим на три пројекта финансирана из средстава ЕУ, што потврђује чињеницу да релевантне институције из европских земаља у Агенцији већ препознају одговорног партнера за провођење заједничких пројеката.

ИС РАДИО: МОЖЕМО ЛИ ГОВОРИТИ О ПРОЈЕКТИМА КОЈИ СУ ФИНАНСИРАНИ ОД СТРАНЕ ГРАДА ИСТОЧНО САРАЈЕВО?

Пандуревић: Свакако.Веома су значајни пројекти финансирани од стране Града Источно Сарајево, као што је пројекат „Паметни јавни превоз“, чија имплементација је у току, као и пројекат „Учимо са роботима“ који смо финансирали сопственим средствима. Oсим реализације активности у оквиру припреме и имплементације пројеката, Агенција је реализовала и друге активности које су одређене Статутом, а уско су везане за унапређење развојне климе на територији града Источно Сарајево.

ИС РАДИО: КОЈИ СУ ПРОЈЕКТИ КОЈИ СУ ТРЕНУТНО У ФАЗИ РЕАЛИЗАЦИЈЕ?

Пандуревић: Са задовољством ћу да истакнем да тренутно проводимо два пројекта. То су пројекат “Gastrofocus” као трећа фаза пројекта у области провођења практичне на радном мјесту, а реализује се у оквиру програма Прилика Плус, којег подржава Влада Швајцарске а имплементира Републичка агенција за развој малих и средњих предузећа. Средњој школи „28. јуни“ Источно Ново Сарајево је у оквиру пројекта одобрено опремање кабинета за извођење практичне наставе за занимање кувар у вриједности од 35.000,00 КМ, што је од великог значаја како за саму школу и ученике који ће имати квалитетне услове за похађање практичне наставе, тако и за локалну заједницу уопште. Други пројекат је “ESMARTCITY” a реализује се у оквиру Интерег Мед Програма на којем је Агенција један од партнера, поред још 8 партнера из 6 европских земаља. Ријеч је, прије свега, о пилот пројекту чији је општи циљ унапређење иновативних капацитета и енергетске ефикасности градова у медитеранском подручју кроз успостављање иновативних система који ће повезати грађане, предузећа, истраживачке и академске институције и локалне власти, примјењујући концепт „паметни град“. Предвиђено трајање пројекта је 2,5 године, док укупно одобрени буџета за нашу агенцију износи 156 000 евра.

ИС РАДИО: НА ШТА СТЕ ПОСЕБНО ПОНОСНИ?

Пандуревић: Посебно се поносимо чињеницом да је Градска развојна агенција Источно Сарајево једини партнер из Босне и Херцеговине, што довољно говори о препознатљивости наше агенције на међународном плану као поузданог партнера у реализацији европских пројеката.

ИС РАДИО: ШТА ЈЕ ТО НА ЧЕМУ ЋЕ СЕ БАЗИРАТИ РАД ГРАДСКЕ РАЗВОЈНЕ АГЕНЦИЈЕ У НАРЕДНОМ ПЕРИОДУ?

Пандуревић: Настављамо да проводимо активности које доприносе свеукупном развоју града Источно Сарајево, а то су прије свега припрема и имплементација пројеката из различитих области, затим сарадња са привредом, академском заједницом и НВО сектором као и сарадња са међународним организацијама. Такође, праћење имплементације Стратегије града Источно Сарајево 2016.-2020. је једна од континуираних активности агенције која ће се проводити и даље.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име