У организацији ЈЗУ Завода за форензичку психијатрију Соколац, данас је одржана стручно – научна конференција психијатара и правника са подручја како Босне и Херцеговине тако и региона под називом „Први форензички сусрети – Соколац 2018. године “.

Према ријечима в.д. директора Завода Бојана Копривице одржавање конференције у Сокоцу првенствено за циљ има да се прошире погледи на значај Установе како би на прави начин била представљена широм БиХ.

Један од предавача професор доктор Ратко Ковачевић је нагласио тему скупа која се односи на лијечење форензичких пацијетата, односно особа са душевним сметњама које су током живота починиле кривично дијело.

– С обзиром да је Завод кренуо са радом прије непуне двије године, ми развијамо дијалог у струци ради изналажења бољих, практичнијих рјешења за третман, лијечење и ресоцијализацију пацијената који су усљед болести прекршили закон- навео је Ковачевић, те додао да је у току кадровско јачање Установе чија ће фунцкија и третман пацијента ускоро бити на највишем европском стандарду, што представља велики квалитет за државу БиХ, Републику Српску и општину Соколац.

Супспецијалиста судске психијатрије Нера Зивлак Радуловић из Бањалуке која ради као судски вјештак, изразила је задовољство што сада на суђењима може дати одговор на питање гдје би били смјештени пацијенти којима се изричу мјере обавезног психијатријског лијечења а то је ЈЗУ Завод за форензичку психијатрију Соколац у којој се на адекватан начин могу збрињавати особе са менталним поремећајем здравља које су починиле кривично дјело.

Конференција је акредитована код Министарства здравља и социјалне заштите Републике Српске.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име