Представници Министарства за избјеглице и расељена лица Републике Српске, Министарства за људска права и избјеглице БиХ и представници Развојне банке Савјета Европе, разговарали су данас са начелником општине Соколац Милованом Бјелицом о распуштању свих облика колективних смјештаја на подручју ове локалне заједнице. Пројекат“ CEB II“ подразумијева изградњу шездесет четири стамбене јединице и тренутно је један од најважнијих пројеката у којима учествује општина Соколац.

Драган Штрбац, шеф кабинета министра Давора Чордаша и пројект менаџер на пројекту „CEB II“, изразио је задовољство што радови теку према плану.

– Захваљујем се на изузетној сарадњи начелнику Бјелици, представницима Развојне банке Савјета Европе и свим учесницима у имплементацији пројеката. Данас је било ријечи и о згради са седамнаест стамбених јединица, која је у завршној фази, а која је изграђена из средстава од заједничких пројеката у којима су учествовали Влада РС, Министарство за избјегла и расељена лица РС и Фонд за повратак БиХ. Подјела кључева у овој згради планирана је у првој половини мјесеца јула и тиме ће се затворити колективни смјештај у Подроманији – рекао је Штрбац.

Едина Имамовић, координатор пројекта „Затварање колективних центара и алтернативних смјештаја у БиХ“, истакла је да је ово тренутно један од најзначајнијих пројеката у Босни и Херцеговини.

– Планирано је обезбјеђење трајног смјештаја за око 2.600 породица односно за преко 7.000 најугроженијих категорија у БиХ, који још немају ријешено стамбено питање. Веома смо задовољни што су у Сокоцу превазићене све баријере и што су почели радови на терену у оквиру пројекта „CEB II“. Станови ће се градити према најсавременијим стандардима – навела је она.

Према посљедњој рачуници, вриједност пројекта износиће око 3.000.000 КМ, а општина Соколац ће узети учешће од око 1.000.000 марака.

– Након шест година, колико радимо на овом пројекту, резултати су видљиви. Извршени су прикључци на основну инфраструктуру и на главни пут. Чим се уселе станари, уклонићемо све објекте алтернативних смјештаја – казао је начелник општине Соколац Милован Бјелица.

Изградња ове двије стамбене зграде требало би да буде завршена сљедеће године. Пројекат „CEB II“, у који је укључена наша локална заједница, спроводи се на простору Србије, Црне Горе, Хрватске и Босне и Херцеговине.

Рођена 28. августа 1989. године у Зеници. Основну школу и гимназију завршила у Сокоцу. Дипломирала је Новинарство 2013. године на Филозофском факултету Универзитета у Источном Сарајеву. У ЈП "Инфо центар" Соколац запослена од 2015. године. Тренутно обавља функцију главног и одговорног уредника.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име