Други сабор српског пјевања у Сокоцу – Романија и даље чува пјесму и обичаје (ВИДЕО)

0

По други пут, у Сокоцу је одржан Сабор српског пјевања, манифестација коју организује Културно – умјетничко друштво “Завичај” из Сокоца.

Сабор је отворио начелник општине Соколац Милован Бјелица који је изразио задовољство због дружења великог броја оних који поштују и његују традицију изворног пјевања. Овом приликом начелник је уручио захвалнице најмлађим члановима Културно-умјетничког друштва “Завичај” из Сокоца, за допринос и очување народне традиције.

Присутне је у име Црквене општине Соколац поздравио протојереј ставрофор Младен Видаковић, а како то и доликује оваквом скупу, здравицу добродошлице упутио је и најстарији члан соколачког пјевачког друштва Томислав Боровина.

Окупљање женских и мушких пјевачких група из Српске, Србије, Црне Горе и осталих крајева, у порти соколачке “Романијске Лазарице”, већ прелази у традицију, а многобројни гости рекли су нам како радо долазе на Романију.

Чувени здравичар Милован Миро Ђачић био је гост прошлогодишњег саборовања. Како каже није одолио ни ове године да дође на опјевану гору Романију.

– Волим Републику Српску и Романију. Имам родбину која овдје живи. Све ме то навело да по други пут дођем на сабор пјевања. За ову прилику спремио сам и нову здравицу, коју ће публика оцијенити. Радујем се оваквим дешавањима, која чувају традицију и коријене наших предака, поручио је Ђачић.

Домаћини су како кажу задовољни овогодишњим сабором, те се надају да ће се традиција наставити и наредне године, када ће се поменута манифестација одражати по трећи пут.

Рођена 3. јула 1988. године у Сарајеву. Основну и средњу школу завршила у Сокоцу. Године 2015. дипломирала на Филозофском факултету на Палама, одсјек Журналистика, те стекла звање дипломирани новинар. Од 2016. године запослена као новинар у "Инфо центру" Соколац.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име