Општина Соколац

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске одобрило је укупно 196.504 литра регресираног дизел-горива за 830 пољопривредника, од регистрованих 1.019 пољопривредних газдинстава на подручју општине Соколац, речено је у општинској пољопривредној служби.

Виши стручни сарадник за пољопривреду општине Соколац Славиша Кнежевић рекао је да право на регресирано гориво није остварило 189 пољопривредника.

“Од тог броја њих 10 није измирило обавезе према `Робним резервама Републике Српске`, 50 пољопривредника има мање од једног хектара обрадивог земљиша, а 129 власника регистрованих пољопривредних газдинстава није благовремено ажурирало податке у Агенцији за посредничке, информатичке и финансијске услуге, што су били дужни да заврше до 15. маја”, навео је Кнежевић.

Он је рекао да су ове године пољопривредници са подручја Сокоца добили 151.000 литара регресираног дизел-горива мање него прошле године, када је за 650 пољопривредника одобрено око 348.130 литара.

Према његовим ријечима, разлог је примјена новог Правилника о подстицајима, према којем се за кошење траве одобрава 30 литара горива по хектару, односно три пута мање него лани.

“Можемо рећи да су пољопривредници незадовољни овом одредбом у Правилнику за подстицаје, јер се на овом брдско-планинском простору људи углавном баве сточарством и обезбјеђивањем сточне хране кошењем ливада и сакупљањем сијена, за разлику од равничарских предјела”, нагласио је Кнежевић.

Регресирано дизел-гориво пољопривредници са подручја Сокоца могу преузети на бензинским пумпама “Нешковић” и “Нестро петрол”.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име