Освећење још једног храма на Романији (ВИДЕО)

Обиљежена крсна слава храма Светих отаца Првог васељенског сабора у Ћаваринама

0

У мјесној заједници Ћаварине данас је обиљежена крсна слава храма Светих отаца Првог васељенског сабора, те освећење храма.

Свету архијерејску литургију служио је Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански господин Хризостом, уз саслужење бројног свештенства.

Иницијативу за изградњу цркве у Ћаваринама покренуо је Милан Јоловић из села Бањани, са групом комшија и својих пријатеља. У марту 2014. године, у центру ове мјесне заједнице, свештеници Парохије соколачке освјештали су замљиште на којем је изграђена црква. Према његовим ријечима част му је што се традиција окупљања и саборовања наставља.

– Мој циљ приликом градње овог храма био је да се народ са ових простора окупља. Драго ми је да су данас ту вјерници, моји суграђани, пријатељи, начелници сусједних општина, народни посланици и бројни гости. Продукт глобализације јесте отуђење људи, а ми управо желимо да се на оваквим скуповима чешће састајемо, изјавио је Јоловић.

Своје задовољство изразила је и народни посланик Данијела Мрда.

– Драго ми је што је освећен још један храм на овим просторима. То је од великог значаја како за ову мјесну заједницу, Соколац, тако и за Град Источно Сарајево. Поносна сам што наш народ чува српску вјеру и не да да се звона на Романији угасе, истакла је Мрда.

Митрополит дабробосански Хризостом одликовао је Милана Јоловића сребрним орденом Св. Петра митрополита дабробoсанског, те Мирка Пандуревића и Обрада Галавића златном плакетом Св. Петра митрополита дабробосанског.

У оквиру обиљежавања крсне славе храма Светих отаца Првог васељенског сабора синоћ је приређен концерт чувене београдске групе „Легенде“.

Као предгрупа публику је забављао музички састав „Катера“ из Источног Сарајева, који је изводио најљепше традиционалне српске пјесме. Концерт и данашње саборовање је поклон свим вјерницима и грађанима Сокоца од Милана Јоловића Легенде, који је и овогодишњи кум славе Храма.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име