Поред хиљада вјерника из земаља окружења и цијелог свијета, синоћ је и група од 29 ходочасника стигла на своје одредиште, под скуте манастира Острог. Није било лако ове године, као ни свих претходних од 2008.год. када су се први пут тројица младића из Сокоца одлучили на овај подвиг.

Физичка спремност није била пресудна, већ чврста воља и велика жеља да се на овај начин поклоне моштима Светог Василија Острошког. Док су бројали кораке на путу дугом 230 километара, сваки су посветили онима што су за Републику Српску дали оно најдрагоцијеније – живот, а који су вјечно уточиште нашли на Војничком – спомен гробљу „Мали Зејтинлик“ у Сокоцу. Свједок страдања, „Мали Зејтинлик“, 224 дана чека одговор, а они су њима у част и у име свих нас, рекли своје.

Под истом заставом и са истим мотивом одупирали су се пљусковима, ударима вјетра и грчењу мишића. Њих двадесет деветоро. Из Сокоца 20 и један момак из Лукавице кренули су из порте манастира Романијске Лазарице на Ђурђевдан. У Рогатици им се придружило шесторо. У Фочи још један. Одавно их је сустигао момак из Хан Пијеска и прикључио се групи. Међу њима је девет дјевојака. Заслужују да објавимо њихова имена и фотографије и да их боље упознамо, што ћемо учинити у прилогу који припрема „Инфо центар“.

Под острошке стијене, ходочасници су стигли синоћ, 11. маја, гдје су дочекали празник великог светитеља и чудотворца Светог Василија Острошког. Јутрос, након молитве и причешћа кренуће назад.

Црквена општина Соколац позива вјернике да вечерас у 18:30 часова, у порти Храма Романијске Лазарице, дочекамо ходочаснике из Манастира Острог и заједно присуствујемо вечерњем богослужењу од 19 часова.

Дочекати их је најмање што становници Сокоца могу. Вјерујемо да хоће.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име