Зоран је један од ријетких пчелара у БиХ да је добио општинску Сребрну плакету за успјехе у привреди. На Сокоцу је једини професионални пчелар са више од 200 пчелињих друштава, од којих половину припрема за производњу високопродуктивних матица.

Зоран Батинић ријетко се оглашава у јавности. А у пчеларству је преко четири деценије и један је од највећих пчелара у Романијској регији, ако не и највећи. Вели да је по стажу у пчеларству већ заслужио пензију; троши већ 41. годину пчеларског стажа!

У свом пчелињаку има преко 200 кошница, од чега је половина припремљена за производњу матица. Иначе, Зоран је највећи произвођач матица у овом крају. Још прије двије године је оборио властити рекорд од 1.000 произведених матица.

Комплетна Зоранова породица је у пчеларству .Живе искључиво од пчела и задовољни су.

„Сви у мојој породици, супруга и синови, баве се производњом меда, прополиса, матичне млијечи и матица и свако има своје задужење у пчелињаку“ – каже успјешни соколачки пчелар.

Родом је из соколачког села Примчићи. Љубав према пчелама стекао је уз несебичну помоћ познатог пчелара Чеде Ђерића, који га је увео у тајне и љепоте овог позива. Чедо је сваког љета из Модриче долазио и пчеларио у Жљебовима.

„Покојни Чедо ми је поклонио први рој. Њему дугујем доживотну захвалност за све што је учинио за мене у пчеларству. Имао је разумијевања за мене, али и за све пчеларе с нашег краја“ – каже Зоран Батинић.

У пчеларство је својевремено ушао из хобија, да попуни вријеме након рада у некадашњој државној фирми, али кад су он и супруга остали без посла, окренуо се пчеларству као извору прихода. Каже, да је током минулих деценија било успона и падова, губитака и добрих година…

„Сваки посао треба радити са уживањем и резултати неће изостати“ – каже.

Захваљујући пчелама обновио је породично имање у Примчићима. Прошле године добио је општинску Сребрну плакету као један од успјешнијих привредника и то као једини професионални пчелар на подручју Сокоца са више од 200 пчелињих друштава, од којих половину припрема за производњу високопродуктивних матица.

„Хвала им што су се послије толико година сјетили да и ја постојим и то је за мене велика част, али и обавеза да наставим даље „– каже Батинић.

Још један Батинићев успјех и искорак у пчеларству је на видику. Увелико теку активности око формирања Центра за узгој матица. Већ су долазили представници Министарства привреде РС-а, а цијели пројекат помаже и прати мр. Горан Мирјанић.

Батинић је данас један од најуспјешнијих чланова удружења пчелара “Гласинац” Соколац и позива младе људе без посла да почну да се баве пчеларством. Радује га што свих 150 чланова “дишу једном душом”, помажу се међусобно, заједно рјешавају “медоносне муке”, указују на нелојалну конкуренцију и производњу патвореног меда, дијеле искуства у исхрани и заштити пчелињих друштава.

Батинићева супруга Мира каже да би најбоље било када би све у друштву функционисало као у кошници и када би свако радио свој посао – “окупљали се око матице, без свађе и замјерки”.

„Ту лекцију људи би требало да науче од пчела“ – поручује Мира Батинић.

Романијске матице

Наши пчелари су минулих година набављали матице из Словеније, Србије и других подручја, најчешће од нерегистрованих произвођача. Дуго сам размишљао и на крају одлучио да започнем са организованом производњом матица, које су биолошки прилагођене романијском поднебљу.

Данима сам посматрао рад пчелињих друштава и од оних најбољих одлучио сам направити селекцију и производити матице за своје потребе, а касније и за тржиште.

Данас је поносан што су се матице произведене у његовом пчелињаку у селу Примчићи показале успјешне и на подручју Херцеговине, Србије, а однедавно и Црне Горе. Његов контакт телефон је 065 081-995.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име