На имању пољопривредника Драгана Којића у Подроманији код Сокоца, у организацији Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске, подигнут је оглед биљака који би требало да покаже како да ратари на овом подручју повећају квалитет и принос зелене крме.

На овом огледу посијана је травно-дјетелинска мјешавина коју чини црвена дјетелина, луцерка, јежевица, мачији репак и двије сорте јарог сточног грашка.

Огледна површина травно-легуминозних мјешавина засијана је уз помоћ и под надзором стручњака из Ресора за пружање стручних услуга у пољопривреди Подручне јединице Соколац.

Руководилац те јединице Јелена Влачић рекла је да је циљ огледа унапређење ратарске производње, постизање економски оправданих и стабилних приноса уз остваривање високог квалитета зелене крме коју захтијева интензивна сточарска производња, као и исхрана музних крава.

Појашњавајући оглед на Којићевом имању, Влачићева је навела да се увођењем трава, легуминоза /махунарке/ и крмних мјешавина на ливаде и пашњаке смањује употреба азотних минералних ђубрива, тако да се смањује и могућност губитка азота из земљишта.

Према њеним ријечима, гајењем трава у мјешавини са легуминозама долази и до повећања биогености земљишта и фиксације значајне количине азота коју биљке могу користити, а то доводи и до јаче минерализације органских материја у земљишту.

“На овај начин обезбиједили би се услови за повећање приноса зелене крме по јединици површине. Са друге стране би се смањиле непогодности брдско-планинског терена који на ливадама и пашњацима даје углавном ниске приносе сијена, и на којима расту траве мале хранљиве вриједности”, појаснила је Влачићева.

Влачићева је рекла да ће принос зелене крме бити утврђен мјерењем укупне масе са парцеле непосредно послије кошења.

Она је рекла да је Којић, један од најуспјешнијих произвођача млијека на Сокоцу, те да је јуче на свом имању осим два и по хектара огледа, засијао још 80 дунума зоби, сточног грашка и травно-легуминозних мјешавина.

Из Подручне јединице Соколац Ресора за пружање стручних услуга у пољопривреди су најавили да ће чим временски услови дозволе почети са подизањем огледа силажног кукуруза, а за ову годину планирано је 10 огледа на површини од 15 хектара.

Један од тих микроогледа предвиђен је у оквиру манифестације Дани поља силажног кукуруза за 2018. годину.

Подручна јединица Соколац један је од Ресора за пружање стручних услуга у пољопривреди при Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске и дјелује на подручју 12 општина Сарајевско-романијске и Горњодринске регије.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име