У Сокоцу обиљежен Дан ветерана служби безбједности РС: Сјећање на прву смотру српских полицајаца САО Романије (ВИДЕО)

0

Поводом обиљежавања двадесет шест година од прве смотре српских полицајаца САО Романије, која је била у саставу некадашње „милиције Српске Републике Босне и Херцеговине“, у Сокоцу је данас обиљежен Дан ветерана служби безбједности.

Обиљежавање дана, када је извршена прва смотра „милиције Српске Републике БиХ“, организовало је Удружење ветерана служби безбједности РС – Подружница Источно Сарајево, у сарадњи са Министарством унутрашњих послова РС и Министарством рада и борчко – инвалидске заштите РС.

– У строју је било двије стотине полицајаца, а седамдесет их је било обучено за извршавање посебних задатака. То је била прва легална оружана сила Српске Републике БиХ, а њен се легалитет огледао у Уставу, који је прије постројавања у Сокоцу, усвојила Скупштина српског народа у складу са Законом о унутрашњим пословима – подсјетио је присутне Радован Пејић, предсједник Подружнице Источно Сарајево.

На конференцији за новинаре, изражена су очекивања да се овај догађај уврсти у календар обиљежавања значајних датума за Републику Српску.

– Без обзира на то да ли ће иницијатива бити подржана од стране надлежних, а вјерујем да хоће, ми ћемо се сваке године, на овај дан, окупљати у Сокоцу. На то нас обавезују 782 полицајца, који су у темеље отаџбине уградили оно највриједније – своје животе – истакао је Пејић.

Узимајућу у обзир да је тог 30. марта 1992. године, прва смотра „милиције Српске Републике БиХ“ извршена на стадиону „Бара“ у Сокоцу, и да је тада, покојни Зоран Цвијетић предао рапорт министру унутрашњих послова Мићи Станишићу, данас је покренута иницијатива да се на капији стадиона постави трајно обиљежје, које ће подсјећати на овај догађај.

– Лично сам везан за тај датум и за покојног министра унутрашњих послова Зорана Цвијетића, тако да у потпуности подржавам ову одлуку. Иницијатива је покренута од стране признатог Удружења у РС и када се проведе неопходна процедура, вјерујем да ће бити подржана и у локалном парламенту од стране одборника општине Соколац – рекао је начелник општине Соколац Милован Бјелица.

Данас су уручена признања „Почасни члан Удружења“ истакнутим појединцима, који су дали допринос у оснивању, раду и развоју истог.

Након конференције за новинаре, служен је парастос и вијенце су на Централно спомен – обиљежје у Сокоцу, поред организатора манифестације, положили припадници МУП-а, представници Града Источно Сарајево, борачких организцаија, те представници општине Соколац и сусједних локалних заједница. Након полагања вијенаца, делегације су посјетиле спомен-собу у Сокоцу.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име