Oбиљежавање 22. године од егзодуса Срба из Сарајева: Дан који се не смије заборавити (ВИДЕО)

0

У организацији Градске управе Источно Сарајево обиљежене су 22 године од егзодуса Срба из Сарајева.

Обиљежавање годишњице егзодуса почело је полагањем вијенаца погинулим борцима Сарајевско-романијске регије на Српском војничком спомен гробљу Мали Зејтинлик у Сокоцу.

Изасланик предсједника Републике Српске Миладин Драгичевић рекао је како су још свијеже слике колона које су напуштале Сарајево.

– То је био језив призор. Људи су са собом носили само најосновније ствари и нису знали гдје ће бити њихово наредно одредиште. Срби су морали да напусте Сарајево и оно је данас готово па потпуно етнички очишћено, истакао је Драгичевић.

Начелник Милован Бјелица рекао је да су многи сународници након потписивања Дејтонског мировног споразума , своје уточиште нашли на подручју општине Соколац.

Ми смо одредили локацију и услиједило је преношење посмртних остатака наших хероја, који су животе уградили у стварање Републике Српске. Морамо учинити све да се њихова жртва никад не заборави, истакао је Бјелица.

Полагању вијенаца присуствовали су представници јавног, друштвеног и политичког живота цијеле Републике Српске међу којима су – делегација Града Источно Сарајево, представници сусједних општина, наше локалне заједнице, Борачких организација, ученици и грађани општине Соколац.

Обиљежавање 22.годишњице од егзодуса Срба из Сарајева настављено је у цркви Успења пресвете Богородице на Палама, гдје је служен парастос погинулим борцима Сарајевско-романијске регије, а Свечана академија одржана је у Културном центру Источно Ново Сарајево.

За одбрану ових простора, живот је дало више од 4.000 бораца, око 3.500 их је рањено, око 1.000 сахрањено на Војничком гробљу Мали Зејтинлик на Сокоцу.

Рођена 3. јула 1988. године у Сарајеву. Основну и средњу школу завршила у Сокоцу. Године 2015. дипломирала на Филозофском факултету на Палама, одсјек Журналистика, те стекла звање дипломирани новинар. Од 2016. године запослена као новинар у "Инфо центру" Соколац.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име