Неколико хиљада људи на парастосу погинулим српским борцима (ВИДЕО)

0

Неколико хиљада чланова породица, сабораца и пријатеља посјетило је данас Војничко спомен-гробље на Сокоцу, прислужило свијеће и помолило се за душе погинулих српских бораца и осталих упокојених вјерника поводом Великих /зимских/ задушница, рекао је Срни старјешина Цркве Светог пророка Илије на Сокоцу протојереј-ставрофор Илија Чупић.

Чупић је нагласио да је неколико хиљада људи – родбине и пријатеља страдалих бораца, дошло из свих крајева Републике Српске и Србије да присуствује парастосу и чину преливања гробних мјеста, да се помоле за душе и прислуже свијеће за душе својих најмилијих.

Јутрос су свештеници Црквене општине Соколац служили Заупокојену литургију у Цркви Свете Петке на Војничком спомен-гробљу и Цркви Светог пророка Илије на Сокоцу, а потом је служен парастос и свештеници су прелили гробна мјеста погинулих бораца и осталих упокојених.

Нико Кошарац, отац два погинула припадника Илијашке бригаде Војске Републике Српске, избјегао је након Дејтона на Соколац и пренио њихове земне остатке на Мали Зејтинлик.

“Моји синови Спасимир /1971/ и Миломир /1974/ погинули су као припадници Илијашке бригаде на исти дан, 18. јануара 1994. године, у мјесту Брда код Средњег и њихове посмртне остаке сам пренио на Војничко спомен-гробље из гробља Лука са Висојевице гдје су били сахрањени, да почивају у миру међу својим саборцима”, каже Кошарац.

Он је рекао да су Задушнице, према традицији, посебан дан када се излази на гробље и када родбина и пријатељи прислужују свијеће за њихове душе.

“Стари смо и побољели од туге, али опет помало радимо, толико да нам дан брже прође како би одагнали тугу бар на кратко”, каже Кошарац.

Кућу је направио у близини Војничког гробља на Сокоцу и веома често са супругом посјећује мјесто почивања синова.

Предсједник Одбора борачких организација Сарајевско-романијске регије Жељко Лалић рекао је да су представници ове регионалне и Борачке организације општине Соколац посјетили јутрос “Мали Зејтинлик”, присуствовали парастосу, положили цвијеће и прислужили свијеће.

Према подацима Борачке организације општине Соколац, на Војничком спомен-гробљу на Сокоцу сахрањено је 958 српских бораца са подручја сарајевских општина које су до потписивања Дејтонског споразума биле под контролом Војске Републике Српске.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име