Љиљана Дамјановић је рођена 11.11.1980. године, у Сокоцу, гдје је завршила основну и средњу школу, а 2005. године, стекла звање дипломирани економиста.

Од 2007.године, запослена  је у Општинској управи општине Соколац као приправник, а у марту 2008.године, након одрађеног приправничког стажа и стално запослена у Одјељењу за општу управу, на реферату самостални стручни сарадник за ISO-стандарде и стручнo усавршавање запослених. Обављала  је функцију одборника у Скупштини општине Соколац, у два мандата, од 2000. до 2008. године. Бавила се друштвеним радом, кроз рад различитих омладинских организација са подручја општине Соколац.

Од своје четрнаесте године радила је хонорарно, као спикер, у тадашњој „Радио Романији“, све до 2001.године. Због дугогодишње присутности у програму радија, гдје је милозвучним гласом, пуним младалачке ведрине, али и изузетне озбиљности, постала и остала препознатљива, грађани је и даље, у свакодневном контакту, ословљавају са Љиља Копривица. Удата, мајка двије дјевојчице.

Функцију начелника Одјељења за општу управу обавља у другом мандату, скоро пет година.

ГОСПОЂО ДАМЈАНОВИЋ, КАКАВ ЈЕ ТРАГ У ВАШЕМ ОДРАСТАЊУ И МЛАДОСТИ ОСТАВИО РАД У „РАДИО РОМАНИЈИ“ ?

ДАМЈАНОВИЋЕВА: „Радио Романија“ је била моје прво радно искуство, на неки начин осјетила сам шта значи радна обавеза, у исто вријеме док сам имала и школске обавезе. Тадашњи колектив радија су чинили људи који су били старији од мене и који су ме научили основне ствари, које мислим да и сад посједујем, а тичу се основа понашања у колективу, на радном мјесту и према радним колегама. Научила сам да будем прије свега одговорна, професионална, а кроз посао који сам обављала, посао спикера, постала сам и комуникативна, без треме и страха, који постоји код свакога при јавном наступу. У сваком случају посао на „Радио Романији“, био је једно лијепо искуство, које је оставило велики траг у мом животу и ономе какав сам човјек данас.

НАКОН ЗАВРШЕТКА ФАКУЛТЕТА ПОЧИЊЕТЕ ДА РАДИТЕ У ОДЈЕЉЕЊУ ЗА ОПШТУ УПРАВУ ОПШТИНЕ СОКОЛАЦ. НА РУКОВОДЕЋОЈ ПОЗИЦИЈИ У ОДЈЕЉЕЊУ СТЕ ДРУГИ ПУТ. ШТА СВЕ ОБУХВАТА НАДЛЕЖНОСТ ОДЈЕЉЕЊА?

ДАМЈАНОВИЋЕВА: Да, након што сам завршила факултет, као приправник сам примљена у општину Соколац и распоређена у Одјељење за општу управу. Као и сви приправници, прошла сам све реферате у Одјељењу, те након године радног искуства, положила и стручни управни испит. Расписан је Јавни конкурс и примљена сам опет у исто Одјељење, на реферат Самостални стручни сарадник за ISO стандарде и стручно усавршавање запослених. Крајем 2012. године, изабрана сам за Начелника Одјељења за општу управу и на том радном мјесту сам и данас.

Некако ми је ово Одјељење суђено од почетка, и могу вам рећи да је много лакше руководити нечим, када то познајеш од његове базе па до самог врха. Кроз све послове које обавља Одјељење, морала сам проћи у приправничком стажу, тако да слободно могу рећи, што се тиче надлежности Одјељења на чијем сам челу, за мене тренутно нема непознаница.

Одјељење се бави основним пословима који су у надлежности јединица локалне самоуправе, а то су послови пријемне канцеларије, послови грађанских стања, матичне књиге, држављанство, лично име и друго, борачко-инвалидска заштита, радни односи, управљање људским ресурсима, архива, овјера потписа, преписа и рукописа, издавање увјерења из јавних регистара, послови чишћења и физичког обезбјеђења објекта, те други послови који нису у надлежности неког од других Одјељења.

С ОБЗИРОМ НА БРОЈНЕ НАДЛЕЖНОСТИ ОДЈЕЉЕЊА И ДУГОГОДИШЊЕГ ИСКУСТВА, ШТА БИСТЕ ПОСЕБНО ИЗДВОЈИЛИ ПО ОБИМУ ПОСЛА И ТЕШКОЋАМА У РАДУ?

ДАМЈАНОВИЋЕВА: Што се тиче обима посла из надлежности нашег Одјељења то су свакако послови овјере потписа, преписа и рукописа и послови матичара, јер су то извршиоци који на дневном нивоу имају највише странака и обраде највише захтјева, као и послови борачко-инвалидске заштите.

Када су у питању тешкоће у раду, директних тешкоћа и немамо, јер у Одјељењу имамо на готово свим рефератима спој младости и искуства, тако да, ако се и појави неки проблем, захваљујући међусобној сарадњи наших извршилаца, он је у најкраћем року ријешен.

Имамо проблем који је уско везан са недостатком буџетских средстава, која би била намијењена за изградњу шалтер-сале у Општини, али кроз разне пројекте у сарадњи са осталим одјељењима Општинске управе, тражимо начин да се она изгради из средстава, која би била обезбјеђена из неког од пројеката и наравно уз учешће буџетских средстава општине, јер то нам је најлакши пут који тренутно видимо, да дођемо до шалтер сале, те тако још више поједноставимо поступке и захтјеве које странке подносе у Општини, као и да убрзамо рјешавање предмета у поступку, на обострано задовољство свих.

НОВИ ЗАКОН О ЛОКАЛНОЈ САМОУПРАВИ И ЗАКОН О СЛУЖБЕНИЦИМА И НАМЈЕШТЕНИЦИМА У ЈЕДИНИЦАМА ЛОКАЛНЕ САМОУПРАВЕ НА СНАЗИ ЈЕ ОД НОВЕМБРА 2016. ГОДИНЕ, ПО КОЈИМА ЈЕ НЕОПХОДНО УСКЛАДИТИ ПРОПИСЕ СА ЗАКОНИМА. ШТА ЈЕ ДО САДА УЧИЊЕНО ПО ТОМ ПИТАЊУ?

ДАМЈАНОВИЋЕВА: Нови Закон о локалној самоуправи и о службеницима и намјештеницима ступио је на снагу у мјесецу новембру 2016. године, те као основни Закон по којем раде јединице локалне самоуправе, донио је низ измјена и новина у организацији рада општинске управе, функционисању Скупштина јединице локалне самоуправе, начину и условима за формирање одјељења, одсјека и служби, као и о броју запослених у Општинској управи, који сад, са доношењем новог Закона, директно зависи од броја становника на подручју општине.

Што се тиче онога што је општина Соколац урадила након доношења ових Закона, урадили смо много, ускладили смо наше основне акте са Законом, прије свега Правилник о унутрашњој организацији и систематизацији радних мјеста, све акте и рјешења из области „радни односи“.

На посљедњој сједници Скупштине донесен је и нови Статут општине Соколац, који је такође у потпуности усклађен са нашим основним Законима, тако да то тече онако како је и прописано и у складу са роковима, које је дала ресорни министар у самом законском рјешењу.

Велики посао тек предстоји, а то је усклађивање броја запослених са бројем становника на подручју општине, мада су и републичке власти водиле о томе рачуна, па је за рјешавање овог проблема и за његово усклађивање са Законом остављен и најдужи рок, а то је крај јуна 2019. године, тако да ће у међувремену бити и доста људи који ће отићи из општине тзв. природним одливом – пензионисањем, а остатак који буду вишак по овом Закону рјешаваћемо на најповољнији и најбезболнији начин за самог запосленог.

Стриктно ће се водити рачуна да крајња варијанта остане опција, да неког од запослених шаљемо на евиденцију Завода за запошљавање. Кажем, остављен је разуман рок за рјешавање овог питања, па самим тим и довољно времена да га рјешимо на најбољи могући начин.

ПОРЕД БРОЈНИХ ПРОБЛЕМА СА КОЈИМА СЕ СУСРЕЋЕТЕ У РАДУ, ПОСАО КОЈИ ОБАВЉАТЕ, ИМА СИГУРНО И ЛИЈЕПИХ СТРАНА. ПОДЈЕЛИТЕ ИХ СА НАШИМ ЧИТАОЦИМА.

ДАМЈАНОВИЋЕВА: Поред редовног посла за које је задужено Одјељење за општу управу, ја као руководилац и по хијерархији један од најближих сарадника Начелника општине, имам и задужења која нису у директној вези са пословима које обавља Одјељење на чијем сам челу. У договору са Начелником, помажем и рад невладиних организација које дјелују на подручју наше општине, дајем стручну подршку организовању разних манифестација иза којих стоји општина, као покровитељ или као организатор, и кроз тај додатни посао сарађујем са доста људи из свијета културе, са људима који се баве хуманитарним радом, радом са дјецом…тако да свака акција која се покрене у оквиру овог дијела мог посла, а која на лице људи, учесника, измами осмијех и ријеч захвалности, даје снагу да се иде даље, да се забораве обавезе и да се настави ка успијеху на добробит грађана Сокоца, због којих смо првенствено ту.

Основни задатак запослених у Општинској управи  јесте да створимо повољније услове за живот, да би становници Сокоца били срећнији, здравији и задовољнији својим животом и будућношћу која долази за њихове наследнике, такође грађане Сокоца. Све док поштено и одговорно обављамо своје пословне обавезе и задатке,  доприносимо просперитету наше општине и њених грађана.

У ОПШТИНИ СОКОЛАЦ НА РУКОВОДЕЋИМ ПОЗИЦИЈАМА ВЕЋИНОМ СУ ЖЕНЕ. ПОСАО, ПОРОДИЦА И УСПЈЕШНА КАРИЈЕРА  ПРУЖАЈУ  ЗАДОВОЉСТО И ТРАЖЕ ОДРИЦАЊА. КАКО НАЋИ БАЛАНС?

ДАМЈАНОВИЋЕВА: На почетку овог интервјуа, рекла сам да сам врло рано осјетила шта значе пословне обавезе, са својих четрнаест година, тако да је то за мене постало неко природно стање. Зна се да имам пословне обавезе и онда уз њих и оне остале, зависно о којем добу живота говоримо. Раније су то биле школске и студентске обавезе, а данас су то оне, по мени и најважније, породичне, када је основно бити одговорна мајка, супруга и кћерка.

Све о чему смо говорили у претходним редовима овог интервјуа тражи одрицања, али истовремено пружа и велико задовољство, тако док постоји тај баланс, све је у реду и ништа није тешко.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име