Катарска групација “Hamdo Group” одустала је од куповине соколачке дрвне индустрије “Нова Романија” јер су им били неповољни услови Инвестиционо-развојне банке РС, сазнаје портал Капитал.

Иако је одустала од куповине, групација је јуче упутила писмо намјере Министарству индустрије, енергетике и развоја РС у којем на период од десет година у закуп тражи имовину “Нове Романије”. Такође, наведено је да ће одмах измирити до два милиона КМ обавеза према радницима овог предузећа.

“Познати су ми детаљи нове ситуације у вези са продајом “Нове Романије”. ИРБ РС је, у једној од тачака, захтијевала да, ако се не испуни 70 одсто плана, раскида уговор са катарским инвеститорима. Такође, тражили су безусловну гаранцију на 12 милиона КМ, колико су они планирали да уложе у наредне три године. Услови су за њих били неподношљиви”, казао је за Капитал начелник Сокоца Милован Бјелица.

У Инвестиционо- развојној банци Републике Српске, која је досад три пута расписивала тендер за продају предузећа, потврдили су да их је катарски инвеститор обавијестио да одустаје од куповине, али о разлозима нису жељели да говоре. Тако се “Нова Романија” нашла пред новим стечајем.

“Потенцијални купац “Нове Романије”, с којим се дуже преговарало, обавијестио је ИРБ РС да одустаје од куповине. За разлоге морате да питате њих”, казао је за Капитал портпарол ИРБ РС Зоран Поповић.

На констатацију да су из катарске компаније и ИРБ-у морали да образложе разлоге одустајања, кратко је рекао да му није познато више детаља. У Министарству индустрије, енергетике и развоја РС данас нико није одговарао на наше позиве.

Иначе, компанија  „Hamdo Group“ намјеравала је да, у периоду од три године, инвестира 12 милиона КМ у „Нову Романију“. Обећавали су и запослење 300 радника, чиме би ово “подржављено” предузеће са милионским губицима избјегло неминован стечај.

Ипак, Влада РС је наложила да ИРБ тражи банкарске гаранције. Како „Hamdo Group“ нема имовину у БиХ, иако је фирма регистрована овдје, власници су покушавали да добију олакшице за куповину и преузимање „Нове Романије“.

Ово предузеће је највећи губиташ међу “подржављеним” предузећима, које је Влада РС купила у стечају за 5,6 милиона КМ. Фирма је, према подацима из 2014. године, посљедње у којој је пословала, остварила губитак од чак 1,5 милиона КМ. Поједини објекти у кругу “Нове Романије” су под закупом, а соколачкој дрвној индустрији сви рачуни су блокирани.

Умјесто „Романије“ купили ДИ „Саница“

С друге стране, скупштина Унско-санског кантона није олако пустила, како кажу, озбиљног катарског инвеститора па је још у марту дала сагласност на његово писмо намјере о закупу и куповини дрвне индустрије “Саница” у Кључу.

Скупштина је задужила “Унско-санске шуме”, које су купиле “Саницу” прије двије године, да без одлагања “Хамдо Гроупу” понуде уговор о закупу имовине предузећа и да одмах покрену продају. Влада Унско-санског кантона представила је “Hamdo Group” као кредибилну и успјешну компанију која ће уложити у “Саницу” два милиона КМ и запослити 250 радника.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име