По први пут ће се, у недјељу, 30. априла, у Сокоцу одржати Сабор српског пјевања, манифестација коју организује новоформирано Културно-умјетничко друштво “Завичај” из Сокоца. У  порти “Романијске Лазарице” окупиће се  чланови 25 изворних пјевачких група из Републике Српске, Србије, Црне Горе и Брчко Дистрикта.

У 14 часове кренуће дефиле  соколачким улицама, што ће, вјерујемо, привући велику пажњу Сокочана. Учесници Сабора ће положити вијенце на Споменик солунским добровољцима, Централноспомен-обиљежје погинулим борцима са подручја Сарајевско-романијске регије у Одбрамбено-отаџбинском рату, у Војничком спомен-гробљу “Мали Зејтинлик” и на Спомен костурницу у Парку “Бораца Романије”, гдје се налазе кости погинулих у Другом свјетском рату.

Након дефилеа и полагања вијенаца  на спомен-обиљежја, у порти “Романијске Лазарице” потећи ће изворна, грлена пјесма. Како нам рече  предсједник Култруно-умјетничког друштва “Завичај” Томислав Боровина,  посјетиоци ће имати прилику да виде право богатство  народних ношњи и  чују изворну пјесму из бројних  српских крајева.

– Преко пола вијека његујем и чувам добру, стару  романијску пјесму, традицију и обичаје  Романије. Учествовао сам на више народних сабора,  гдје сам  доживио много тога што је изузетно занимљиво  када је  ријеч о изворном пјевању.  Недавно смо формирали Друштво које ће окупљати пјеваче изворне романијске пјесме. Тренутно имамо мушку и женску изворну групу. Очекујемо да ће Друштво ускоро бити знатно бројније. Посјетиоци ће на Сабору  уживати у изворној пјесми, имати прилику да виде шаренило  и љепоту српских народних ношњи – каже Боровина.

И предсједник Управног одбора КУД-а “Завичај” Ненад Вуковић  изражава задовољство због  формирања ове  организације која ће окупљати и младе и старије, срећан што ће Соколац бити домаћин Сабора срског пјевања.

– Соколац  је годинама имао  мушку пјевачку групу. Недавно је  формирана и женска пјевачка група.  Наступали смо на манифестацијама које су организовали Културно-умјетничко друштво “Романијска луча” и Гусларско друштво “Романија”, а сада имамо  своју организацију,  што  омогућава боље услове  за  чување и његовање традиције  романијског изворног пјевања. Већ имамо интересовање  младих да се учлане у Друштво.  Добили смо своје просторије  за рад, гдје ћемо се  окупљати и вјежбати  за наступе. Организујемо Сабор српског пјевања,  који ће окупити велики број изворних  група.  У порти “Романијске Лазарице “ чуће се, поред  романијске пјесме,  херцеговачка ганга,  пјесме  из Србије, Црне Горе… Биће то, надам се, доживљај за  памћење. Позивам наше суграђане  да  дођу у порту “Романијске Лазарице” у недјељу, 30. априла, јер ће имати шта видјети и чути. Морам захвалити предсједнику нашег Друштва – Томиславу Борвини,  човјеку који и у позним годнима живота има снаге  да учествује у организацији озбиљних културних  догађаја у Сокоцу. Велику захвалност дугујемо и директорици Установе за културу “Перо Косорић” Ирени Шућур, без чије помоћи  би веома тешко регистровали и основали Културно-умјетничко друштво “Завичај”. Наравно, ту је и помоћ локалне заједнице – рекао је Вуковић.

На Сабору у Сокоцу ће учествовати изворне  групе: „Загорје“ из Калиновика, „Плави невен“ и „Огњиште“ из Фоче, „Илићка“ из Брчког, „Потковаљ“, „Љубишња“ и „Бјелово брдо“ из Пљеваља, „Славија“ и „Срђан Кнежевић“ из Источног Новог Сарајева, „Младост“ са Пала, „Романијска врела“ из Мокрог, „Ужичке ере“ из Ужица, „Извор“ из Чајнича, „Сарајевско поље“ из Бијељине, “Свети Василије Острошки“ из Рогатице, „Стари Град“ из Вучије Луке, „Свети Ђорђе“ из Колашина, „Звуци Кадињаче“ из Заглавка, „Војковићанке“ из Војковића, Завичајни КУД „Извор“ из Добоја, „Распјевани Златибор“ са Златибора, Мушка пјевачка група КУД-а „Невесиње“ из Невесиња и домаћини –  Пјевачке група КУД-а „Завичај“ из  Сокоца.

Организацју Сабора финансијски су помогли донатори из Сокоца, Источног Сарајева, Бањалуке и Бијељине.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име