Судећи према оном што се ових дана дешава на ливадама и у шумама романијским, неодговорност и безобразлук појединаца достигли су критичну границу.

Наравно, ове ријечи се односе на пиромане, оне који, без имало стида и страха,  потпаљују  суву траву и  други  отпадни материјал на  својим  и туђим ливадама, не  хајући  што  ватра, ношена вјетровима, гута све пред собом, пријети да  уништи огромно шумско богатство, породичне куће и  остале објекте, угрожава и људске животе, посебно у руралним дијеловима  наше општине.

Појединци се, изгледа,  забављају, једноставно потпале ватру и нестану са лица мјеста и, из прикрајка, посматрају муку ватрогасаца и радника Шумског газдинства „Романија“, који сатима  покушавају зауставити ватрену стихију, спасити оно што су становници општине деценијама радили и градили.

Ватрогасци и шумари су изложени  невиђеним напорима. Гори на  све стране, у свим  дијеловима  општине. Преко 100 пожара се  десило до краја  марта, што је  ријетко када забиљежено у ово доба године. Ватрогасне сирене су најчешћи звуци свакодневице, језно најављују нову паљевину,  јуриш ватрогасаца и  шумара на ватру,  коју је  изазвала  неодговорност човјека.

Узалудни су апели да  се поштују  законски прописи при спаљивању корова и другог  отпадног материјала. Вапаји ватрогасаца се не чују. Дрскост појединаца  превазилази сваку мјеру.  Ових дана  ватрогасци и шумари  немају сна, ни  тренутка  одмора.  Често и ноћ проведу поред пожаришта, боре се да зауставе ватру, док пиромани мирно спавају.

Крајње је вријеме  да се почну кажњавати  изгредници, нецивилизацијско понашење,  да се  брезобразлук санкционише. Законске норме  постоје, оне су довољно јасне и неписменима.

Само их треба примијенити. Када би  неког палиоца  стигла одговарајућа казна,  тешко да би  и они  најбахатији  покушали да изазову  пожар. Уз ватрогасце и шумаре, којима треба  скинути  капу и одати  високо признање за  пожртвованост и свакодневну борбу са ватреном стихијом, морали би  стати  комунални полицајци,  припадници Полицијске станице и  цивилне заштите.  Удружити се против пиромана, јасно им дати до знања да не могу  кршити  законске  и моралне норме, неодговорним понашањем доводити у опасност људе и имовину.

Уз ову кратку причу, пуну огорчења, прилажемо и фотографије које смо добили од  оних који су учествовали у  гашењу једног од  пожара на подручју мјесне  заједнице  Бјелосављевићи.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име