Фото: Shutterstock

У Генку у Белгији, представљена је највећа циркуларна и лагана соларна инсталација на свијету која је смјештена на крову компаније САБИЦ.

Овај јединствени соларни систем производи 2.000 МWх електричне енергије годишње, што је довољно за просјечну годишњу потрошњу скоро 700 домаћинстава.

Инсталација покрива површину од 13.600 квадратних метара и састоји се од 4.599 панела, који су значајно лакши од традиционалних – сваки тежи мање од 7 килограма по квадратном метру.

Очекује се да ће овај систем смањити емисију угљен-диоксида компаније САБИЦ за 800 тона годишње у наредних 25 година, пише удружење СоларПоwер Еуропе, преноси Енергетски портал.

Карактеристична особина соларних панела је њихова потпуно циркуларна природа – израђени су од слојева који се лако раздвајају, што омогућава поновну употребу свих компоненти.

Користећи иновативне полимере произведене у општини Генк, панели не садрже стакло и имају минималну количину алуминијума, чиме је њихов угљенични отисак смањен за 25 одсто у односу на конвенционалне панеле, преноси Б92.

На инаугурацији, којој су присуствовали градоначелник Генка, Вим Дрис, као и представници компанија САБИЦ, ЕНГИЕ Белгиум и Соларге, истакнута је важност овог пројекта за обновљиву енергију и смањење емисије ЦО₂.

Дрис је изразио понос због посвећености града обновљивим изворима енергије, док је Винсент Вербеке из компаније ЕНГИЕ нагласио амбицију за инсталацију 300 МW соларних капацитета широм Белгије до 2030. године, уз употребу технологије која омогућава инсталацију панела на крововима са ограниченом носивошћу.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име