Представници Фонда за заштиту животне средине и енергетску ефикасност Републике Српске и Њемачког друштва за међународну сарадњу (Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit GmbH – GIZ) потписали су јуче у Бањалуци Меморандум о разумијевању, који ће омогућити обнову по једне стамбене зграде у четири локалне заједнице у Републици Српској, како би се побољшала енергетска ефикасност тих објеката.

Срђан Тодоровић, директор Фонда за заштиту животне средине и енергетску ефикасност Републике Српске казао је да је ГИЗ у сарадњи са ресорним министарствима у Босни и Херцеговини, на основу јавног позива одабрао по четири општине у РС и у Федерације БиХ у оквиру којих ће се провести пројекат обнове стамбених зграда.

Како је Тодоровић потврдио, ради се о Добоју, Чајничу, Милићима и општини Соколац на подручју Републике Српске.

“Намјера је да се у одабраним локалним заједницама спроведу мјере енергетске ефикасности на четири објекта. Овим меморандумом се обавезујемо да ће Фонд, ГИЗ, локалне заједнице, те корисници средстава обезбиједити финансијско учешче у овом пројекту у одређеном проценту“, поручио је Тодоровић.

Такође, он је додао да ће укупан износ улагања бити накнадно познат након што се проведу тендери за обнову одабраних зграда.

Водитељка пројекта “Акција заједнице за енергетску транзицију у БиХ – ЦАЕТ”, који проводи ГИЗ, Кирстин Бретхауер је казала да овај Меморандум о разумијевању потврђује заједничку посвећеност подршци енергетској транзицији на локалном нивоу.

“Овај Меморандум о разумијевању потврђује нашу заједничку посвећеност да подршци енергетској транзицију на локалном нивоу. У партнерству с Фондом за заштиту животне средине и енергетску ефикасност Републике Српске, подржавамо енергетски ефикасне реновације вишестамбених зграда. Наш заједнички циљ је да становници тих зграда имају боље услове живота у својим домовима и уштеде на трошковима гријања. Пружамо техничку стручност и олакшавамо сарадњу између заинтересованих страна, како би могли реализовати своје планове за реновацију. Заједно ћемо створити одржива, енергетски ефикасна рјешења која ће користити локалним заједницама и допринијети напорима енергетске транзиције у Босни и Херцеговини. Радујем се успјешној имплементацији овог партнерства и позитивном утицају који ће имати на локалне заједнице”, казала је Бреттхауер.

О пројекту

Пројект “Акција заједнице за енергетску транзицију (ЦЕАТ) у БиХ” је одобрен од њемачког Федералног министарства за економску сарадњу и развој (БМЗ), а имплементира га Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH у сарадњи са Министарством вањске трговине и економских односа БиХ (МВТЕО). Пројект помаже БиХ у напорима да енергетску транзицију учини одрживом и испуни обавезе земље према Уговору о енергетској заједници, уз сарадњи с министарствима енергетике, просторног планирања и фондова за заштиту околиша Федерације БиХ и Републике Српске. Партнери у реализацији су општине и градови, удружења градова и општина, привредне коморе, удружења етажних власника, грађевинска предузећа и друге релевантне институције. Циљ пројекта је подржати општине и приватни сектор у спровођењу мјера енергетске ефикасности и енергетске транзиције на локалном нивоу, кроз сарадњу с јавним, приватним и цивилним сектором, пружајући им савјетодавну подршку у областима енергетике и градње.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име