Дан Треће сарајевске пјешадијске бригаде одржаће се 8. септембра на Сокоцу и Источном Старом Граду.

Припадници удружења грађана бораца и њихових потомака Треће сарајевске бригада војске Републике Српске позивају све саборце, њихове потомке, пријатеље и поштоваоце ове херојске бригаде да својим присуством одају почаст свим погинулим и умрлим борцима и припадницима Треће сарајевске бригаде.

– Позивамо вас да се уз окупљање и дружење заједно сјетимо ратног пута и херојске одбране територија из зоне одговорности наше бригаде у протеклом одбрамбено отаџбинском рату – поручили су из Треће сарајевске бригаде.

Наредбом главног штаба ВРС Трећа сарајевска пјешадијска бригада је основана 25. 2. 1994. године спајањем више јединица Војске Републике Српске са територија сарајевских општина Вогошћа и Рајловац, те дијелова општина Центар, Стари Град, Илиџа и Илијаш.

Зона одговорности ове бригаде се протезала од Хреше до Рајловца, на унутрашњем, те од Равног Набожића до Нишићке висоравни и даље према Олову, на спољном прстену одбране Српског Сарајева.

Након потписивања Дејтонског мировног споразума због припајања територије под зоном одговорности ове бригаде Федерацији Босне и Херцеговине, бригада је расформирана а њени дијелови су пресељени у градове у Републици Српској.

Удружење грађана бораца и њихових потомака под називом „Трећа сарајевска бригада ВРС“ баштини и његује традицију и сјећање на ову јуначку бригаду.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име