William Joseph Burns, директор америчке Централне обавјештајне службе (ЦИА) допутовао данас (уторак) у службену посјету Босни и Херцеговини., сазнаје Истрага.ба. У БиХ ће се, како се сазнаје, задржати свега неколико сати. Бурнс ће, како сазнајемо, ручати са директором Обавјештајно-сигурносне агенције БиХ Алмиром Џувом, а одржаће и краће састанке са члановима Предсједништва БиХ те министром спољних послова БиХ Елмедином Конаковићем. Састанку са Бурнсом у Предсједништву БиХ је присуствоват ће и Жељка Цвијановић која се налази под америчким санкцијама, пише Истрага.

Бурнс, осим што води једну од најснажнијих свјетских служби, спада у ред најмоћних људи САД-а. На позицију директора ЦИА дошао је као приједлог предсједника Јое Бидена, а једногласно је подржан у Сенату. Раније је био амбасадор у Русији. Први је каријерни дипломата на позицији директора ЦИА-е, а служио је и под демократама и под републиканцима.

Иако се о његовој посјети не зна много, ипак је јасно да Бурнс није дошао у куртоазну посјету и без повода и разлога. Чињеница је да је током раније посјете изразио снажну подршку еуроатлантском путу наше земље, нарочито истичући значај рјешавања питања војне имовине и приближавања НАТО савезу. Извјесно је да и ова посјета има сличне циљеве – пружање подршке раду и јачању државних институција. Такође, ова посјета је и знак партнерства и подршке домаћој Обавјештајно-сигурносној агенцији (ОСА). Подсјећамо, и у ранијем периоду, за вријеме мандата бившег директора ОСА-е сарадња између двије агенције је била на изразито високом нивоу.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име