Сутра је Преображење Господње један од најважнијих црквених празника и један од дванаест великих Господњих празника. Слави се 19. августа по новом календару.

Тај дан се прославља тренутак када се први пут Христова божанска природа учинила видљивом.

На Преображење господње, у цркви се освећује грожђе и дијели народу у знак захвалности Богу на плодовима за исхрану. У крајевима гдје нема грожђа, освећује се друго воће, као на примјер јабуке. Пошто је празник увијек у вријеме Великогоспојинског поста, на тај празник је такође прописан пост.

Сутра би свако требао да запали свијећи и очита молитву за овај велики хришчански празник.

Молитва на Преображење Господње

“Преобрази душу моју, Ти Господе и Владико. Очисти ме мрачног греха на којем сам грешећи свикао! Преобрази душу моју, Светитељу и Господе, одбрани ме злих духова што ме црном паклу воде!

Кад се душа преобрази и лице ће моје синути. И са себе образину Туге, гријеха, смрти скинути. Душа гријехом помрачена: што не хоћу оно волим. Поврати ми лик Твој свети! Зато једно тебе молим, пише Жена Блиц.

Поврати ми љепоту Што праотац наш имаде, Што имаде то издаде па ругобу нам предаде! Усели у ме лик Твој свети што паказа на Тавору! Молим Ти се, помози ми на високу стићи Гору! Амин.”

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име